[FOTO] 13. Dan mimoza obilježen na središnjem trgu u Križevcima

25. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci [FOTO] 13. Dan mimoza obilježen na središnjem trgu u Križevcima


U organizaciji Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije, danas se održava 13. Dan mimoza na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu.

Cilj obilježavanja Dana mimoza je upozoriti na važnost borbe protiv raka vrata maternice i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa, a prodajom mimoza i dijeljenjem edukativnih materijala želi se skrenuti pozornost na prevenciju te vrste raka od kojeg danas ne bi trebala umrijeti ni jedna žena. Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, a u organizaciji Hrvatske lige protiv raka.

Prodajno edukativni štand, koji je postavio Klub Agata Križevci podržali su župan koprivničko-križevački Darko Koren, zamjenici gradonačelnika Križevaca Danijel Šaško i Mario Martinčević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović, gradski pročelnik Sandro Novosel te brojni građani.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine, a njegova je provedba započela krajem 2012. godine, te će se ovom prigodom posebno motivirati žene na preventivne preglede. Zbog relativno visokog pobola, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija.