Prvom od pet večeri Županijske smotre folklora, na kojoj će se predstaviti 50-ak folklornih skupina s područja Vukovarsko-srijemske županije, u Vinkovcima su u petak počele 58. Vinkovačke jeseni.

Županijsku smotru folklora otvorenom je proglasio predsjednik Županijske skupštine Vukovarsko- srijemske županije, Dražen Milinković, a posjetitelje na Trgu Vinkovačkih jeseni pozdravio je i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni, Ivan Bosančić. Čast da nastupom otvore Folklorne večeri imali članovi KUD-a ‘Slavko Mađer” iz Cerića.

Na Trgu dr. Franje Tuđmana otvoren je Slavonski sokak na kojem su tradicijske i druge proizvode izložili brojni obrti, OPG-ovi i udruge, dok je u Dugoj ulici zaživio Vinski sokak s ponudom domaćih vinarija, a u Prolazu Crvenog križa Bircuz po uzoru na nekadašnje gostionice u kojima se ponajčešće točila rakija. U Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci zaživjelo je Dvorište ideja s predviđenih 70 radionica i 20 drugih događanja namjenjenih najmlađim posjetiteljima vinkovačke jesenske manifestacije.

U nedjelju, 10. rujna održat će se Dječje Vinkovačke jeseni kada će u svečanom mimohodu Vinkovcima proći pedesetak folklornih skupina najmlađih sudionika 58. Vinkovačkih jeseni.

Najsvečaniji dio, Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega tradicionalno se održava posljednjeg dana manifestacije. Tako će u nedjelju, 17. rujna ulicama i trgovima Vinkovaca proći članovi više od 70 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor od kojih će ponajbolji nastupiti i na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora koja će se održati u subotu, 16. i nedjelju, 17. rujna.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se od 8. do 17. rujna pod geslom “Dva sjaja dukata”.