Područje Potkalničkog prigorja izvor je bogate lepeze okusa i mirisa tradicije. S ciljem očuvanja tradicionalnih jela od zaborava, u Društveno kulturnome centru u Svetome Petru Orehovcu održava se folklorni festival tradicijske hrane.

Članice i članovi KUD-a Prigorec godinama vrijedno sakupljaju i čuvaju recepte koji se generacijama prenose s koljena na koljeno. Jela koja su bila na stolovima naših baka i djedova, pripremat će vrijedne ruke KUD-ašica, s ciljem promocije starinskih jela s područja Općine Sveti Petar Orehovec.

O cijelome postupku pripreme jela i delicija bit će snimljen i turistički film, u sklopu kojeg će se prezentirati narodna nošnja i običaji s područja Općine Sveti Petar Orehovec, kao i pridonijeti održanju domaćeg gastro-identiteta.

Folklorni festival tradicijske hrane sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Vatrogasna zajednica Općine, Likovna udruga Prigorje Art, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”.

Sudjelovanje na folklornome festivalu je besplatno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Stoga se pozivaju zainteresirani koji žele vidjeti i kušati tradicijska jela da dođu u Društveno kulturni centar u Sv. Petar Orehovec, 11.01.2022. s početkom u 19.00 sati.
Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.