U organizaciji Folklornog ansambla „Koprivnica“, u subotu 20. travnja 2024. s početkom u 19,30 sati, održat će se revija narodne nošnje „Ruho naše, najljepše II“ u Domu mladih Koprivnica iz fundusa Ansambla.

Od samih početaka djelovanja, Folklorni ansambl “Koprivnica” posvećuje veliku pažnju nabavi i očuvanju bogatstva narodnih nošnji pa danas raspolaže s oko 200 impresivnih kompleta iz različitih regija poput Podravine (svečanih i radnih varijanti iz Koprivničkog Ivanca i mjesta Ždale), Međimurja, Hrvatskog zagorja, Slavonije, Baranje, narodne nošnje Hrvata Bunjevaca te građanskih nošnji karakterističnih za građansku Koprivnicu. Unatoč brojnim izazovima i promjenama kroz godine, članovi Ansambla s velikom brižnošću i poštovanjem čuvaju i njeguju bogatstvo i raznolikost narodne nošnje.

Kroz prezentaciju narodnih nošnji, na modnu pistu na inovativan i suvremen način donosimo ovaj važan segment tradicijske kulture kako bismo potaknuli svijest o važnosti očuvanja kulturnog identiteta i nasljeđa. Osim što će revija biti prilika za uživanje u ljepoti tradicijske odjeće, cilj je potaknuti dijalog o značaju folklorne tradicije kao ključnog elementa našeg kulturnog nasljeđa te potaknuti ponos i povezanost s lokalnom baštinom među građanima.

Tijekom revije, posjetitelji će imati priliku vidjeti i nošnje ili njezine dijelove koji se rijetko koriste u koreografijama, a imaju izuzetnu kulturnu i povijesnu vrijednost.

Projekt je financiran sredstvima Grada Koprivnice. Ulaz na reviju je besplatan, a svi koji žele podržati rad Ansambla i njegovih članova u očuvanju kulturnog nasljeđa, mogu to učiniti svojom donacijom na ulazu.