Stranka Fokus najavila je u petak svoj prijedlog mirovinske reforme pa predlaže povećanje izdvajanja za vlastitu mirovinsku štednju sa pet na sedam posto i smanjenje doprinosa za prvi stup s 15 na 13 posto te osnivanje Fonda za stabilizaciju mirovinskog sustava.

“U sadašnjem trenutku mirovinski sustav izgleda dobro, međutim, u prvoj ozbiljnijoj recesiji pokazat će se da je financijski neodrživ na dugi rok, jer je premalo zaposlenih a previše umirovljenika”, rekao je predsjednik Fokusa Davor Nađi na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Loš omjer zaposlenih i umirovljenika od 1 prema 1,36 dodatno će se pogoršavati pa je Fokus pripremio prijedlog mirovinske reforme koje bi vodila prema stabilizaciji mirovinskog sustava i povećanju komponente vlastite mirovinske štednje, kazao je.

Predlažu osnivanje Fonda za stabilizaciju mirovinskog sustava koji bi se punio dvije do tri godine prije početka reforme, iz raznih poreznih prihoda i dobiti od HNB-a te dijela koji se uplaćuje u proračun.

“Kada bi se Fond napunio na razini dva do tri posto BDP-a, tada bi se krenulo u mirovinsku reformu na način da se izdvajanja za drugi stup poveća s pet na sedam posto, što predstavlja povećanje vlastite štednje za 40 posto, a da se smanje izdvajanja za prvi stup s 15 na 13 posto”, pojasnio je Nađi.

Iz Fond bi se moglo kompenzirati slabije punjenje doprinosa u prvom stupu, a ako bi došlo do recesije, u njemu bi bilo dovoljno novaca za isplatu mirovina iz prvog stupa, u slučaju slabijeg punjenja proračuna.

Fond bi, kaže Nađi, djelovao i protuciklički tako da bi u vremenu rasta gospodarstva povlačio dio sredstava s tržišta i smanjivao inflatorne pritiske, dok bi u vrijeme recesije otpuštao sredstva narag u ekonomiju i kroz isplatu mirovina poticao lakši izlazak iz recesije.

Takvom mirovinskom reformom dobili bismo stabilnije i sigurnije mirovine sadašnjih umirovljenika, a budući umirovljenici bi imali veću komponentu vlastite štednje, odnosno, veće mirovine. Uz ostalo, kazao je Nađi, predviđaju i povećanje jednokratne isplate do 25 posto iznosa štednje, izaberu li kombiniranu isplatu mirovine.

Na upit o istragama protiv čelnika HEP-a Frane Barbarića, Nađi je odgovorio kako je već kod otkrića afere ‘plin za cent’ rekao da je Barbarić bivši samo mu to još nije javljeno tei dodao da premijer sada samo traži način kako će ga maknuti s te pozicije.

Davno ga je trebalo smijeniti, ali očito postoje razlozi zbog kojih se premijer boji to napraviti, a Barbarić će odlučiti hoće li to u nekom trenutku podijeliti s nama ili ne, ocijenio je Nađi.