Filmska grupa 0Š Sveti Petar Orehovec osvojila je drugo mjesto i novčani iznos od 331,81 eur (2.500 kuna)  na natječaju UNHCR Hrvatske i Festivala tolerancije. Nagradu su osvojili za kratku reportažu “Samo u Vrbovcu”.

Tema festivala bila je pozitivna integracija izbjeglica, a kao slogan organizatori su istaknuli slijedeću misao: “Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu-tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg”.

– Kao što samo ime filma govori,  snimali smo ga u Vrbovcu jer smo u medijima (Prigorski hr.) pročitali zanimljivu priču kako je njihov Crveni križ uspio urediti frizerski salon za izbjeglice. Međutim neki mještani Vrbovca  na početku su se na društvenim mrežama usprotivili ovakvoj vrsti pomoći. Žene iz Ukrajine su se uplašile i nisu željele izlaziti iz hotela. Ipak, Jelena Mucko, ravnateljica CK Vrbovec bila je uporna u pojašnjavanju njihove akcije i pridobila je javnost – kazala je Stojanka Lisički, mentor filmske grupe.

Jelena Mucko napomenula je kako joj je drago da je nagrada za toleranciju bila inspirirana otvaranjem frizerskog salona za osobe iz Ukrajine koje se nalaze u Vrbovcu.

– Oprema za frizerski salon koja je do sada bila u prostoru na tržnici, preseljena je u novu zgradu Centra za starije koju je izgradio Crveni križ. Salon će uskoro biti na raspolaganju i umirovljenicima u okviru dnevnih aktivnosti. Tako se Gradsko društvo Crvenog križa daje svoj doprinos protiv usamljenosti i socijalne izoliranosti starijih. Istodobno frizerski salom ni na koji način ne ugrožava gospodarsku djelatnost naših obrtnika – rekla je.

Na kraju, iz Crvenog križa poručuju: ‘Iskreno, velika hvala svima koji su svojom tolerancijom pomogli u ostvarivanju ove ideje’.