“Horror Vacui”, antimilitaristički i antiratni film Borisa Poljaka, osvojio je Grand Prix ovogodišnjih Dana hrvatskog filma, čiji je službeni dio završio u subotu dodjelom nagrada u zagrebačkom Kinu SC.

Žiri je obrazložio kako taj dokumentarno-eksperimentalni film na prepoznatljiv, izvoran, artistički krajnje promišljen i zaokružen način iza straha od praznog prostora u naslovu nudi strah od ispunjenog prostora, osobito ako ga ispunjavaju sofisticirano oružje i vojnici u različitim odorama.

Primivši nagradu Boris Poljak rekao je da Dani hrvatskog filma zaslužuju bolji tretman jer oni su jedinstvena prilika da se cjelokupna produkcija koja nije dugi igrani film vidi na jednom mjestu.

Nagradu za najbolju režiju dobili su Josip Lukić i Klara Šovagović za igrani film “Nije zima za komarce”, za “iskren i autoironičan pristup da se izgradi film o samoći unutar neprestanog očajničkog pokušaja za druženjem i dijalogom”.

Šimun Šitum nagrađen je za najbolji scenarij, za igrani film “Sprovod” koji “kroz originalan i uvjerljiv dijalog gradi duhovitu i životnu situaciju između oca i sina”, a Bojana Burnać za fotografiju u dokumentarcu “Mlungu – Bijeli kralj”, gdje “dojmljivo i sugestivno bilježi detalje iz svakodnevice neobičnog protagonista”.

Pokazavši “umijeće da ritmičkom strukturom montaže prenese jednu kompleksnu i univerzalnu temu” Davor Sanvincenti za svoj je eksperimentalni film “Mjesta koja ćemo disati” osvojio Nagradu za montažu.

Za najbolje glumce ravnopravno su nagrađeni Gorica Popović za sporednu ulogu u filmu “Badnjak” Jakova Nole i Karla Brbić za glavnu u filmu “Moj Nikola” Martine Marasović.

Nagrada za najbolju glazbu pripala je Vjeranu Šalamonu za animirane filmove “Čopor ili stado” Lune Strmotić i “Ispod maske” Dariana Bakliže.

Ovogodišnji žiri, Josip Grozdanić, Mirta Puhlovski i Nina Violić, dodijelio je Posebno priznanje dokumentarcu “Vitić Pleše” Boris Bakala.

“Ove godine gledali smo izvrsne filmove, pa je šteta što je posjećenost takva kakva jest jer su filmovi iz godine sve bolji i bolji”, rekla je Nina Violić.

U ime žirija poručila je da bi trebalo promijeniti način ocjenjivanja tako velike konkurencije jer su neke selekcije, poput namjenske i animirane, ostale kratkih rukava, pa bi bilo bolje da svaka od njih ima svoju nagradu.

Srđan Kovačević, Filip Mojzeš i Daina O. Pusić – žiri Nagrade Jelena Rajković za autora do 30 godina najbolje je ocijenio igrani film “Joža” Jana Krevatina.

Taj je žiri na dodjeli izrazio svoje negodovanje što je na festivalu sudjelovao film “Oko Svemira”, zbog njegova pristupa i načina prikazivanja teme nasilja nad ženskim tijelom.

Dokumentarni film “Linija života” Lane Kosovac i Dubravka Merlića osvojio je Zlatnu uljanicu tjednika Glas koncila, dok je publika najboljim proglasila igrani film “La Predstava” Tea Morosina i Erica Ušića.

Nagrađeni filmovi iz konkurencije u kojoj je ove godine bilo 68 animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjometražnih igranih filmova, prikazat će se u nedjelju, 21. svibnja.

U popratnom dijelu Dana HAVC je obilježio 15 godina djelovanja, Zagreb film i Pulski filmski festival 70 godina, održale su se radionice, okrugli stol, filmski kviz, izložba filmskih plakata, koncerti.