Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije organizira 13. godinu županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji sa Udrugom žena iz ruralnih područja, a na inicijativu Verice Rupčić. Ove godine je domaćin i suorganizator Općina Kloštar Podravski. Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

Ovo je jedinstveni projekt u Republici Hrvatskoj, koji daje priliku ženama za pojedinačnu prezentaciju njihovog života, hobija, preokupacija, svestranosti, kreativnosti i društvene aktivnosti, a u okviru promicanja ravnopravnosti spolova i ljudskih prava. Naglasak je na prikazu različitosti života žena u ruralnom prostoru.

Festival će se održati 01. lipnja u Školsko-sportskoj dvorani OŠ u Kloštru Podravskom. Domaćin i suorganizator je Općina Kloštar Podravski. Važno je istaknuti želju da se Festivalom uveliča proslava Dana Općine Kloštar Podravski.

Festival nema natjecateljski karakter, a sudjeluju žene koje znaju prepoznati priliku za prezentaciju sebe osobno i svega što čini njihov život sadržajnim; od svojih primarnih zanimanja i hobija, preko društvenog angažmana do životnog poslanja i poruka koje svojim sudjelovanjem prenose. Sve sudionice imaju jednaku priliku i uvjete u prezentaciji na štandu, koji uređuju sukladno svojoj životnoj priči. Njihovo pojedinačno predstavljanje na pozornici u posebno svečanoj i dirljivoj formi prati video film, koji je nastao u njihovim domovima. Naglasak je na njihovim posebnostima, što se kroz priznanja i posebno nagrađuje.

Na Festivalu sudjeluje 13 žena s područja cijele županije: iz Kloštra Podravskog, Kalinovca, Kunovec Brega, Reke, Velike Mučne, Podgajca kod Križevaca, Molvi, Podravskih Sesveta, Gotalova u općini Gola, Rasinje, Ferdinandovca i Međe u Svetom Petru Orehovcu.
Razgledanje štandova uz degustaciju počinje poslije 17 sati, nakon obilaska žirija, a otvorenje Festivala i predstavljanje sudionica počinje u 18 sati. Već tradicionalno Festival ima i humanitarni karakter pa će u predvorju dvorane članice i članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice” iz Koprivnice izložiti svoje uratke te će posjetitelji dobrovoljnim prilozima pomoći rad njihove udruge.
U parku ispred škole će domaćini upriličiti kiparsku koloniju, koja će biti jedan dio ugođaja dobrodošlice svim gostima i posjetiteljima. Drugi dio će biti štandovi ispred ulaza u dvoranu gdje će se sa svojim proizvodima predstaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Općine Kloštar.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjeluje GS Gorbonuk, Folklorna udruga Kloštar Podravski i KUD Prugovac.
Organizatori su kroz godine puno toga mijenjali i poboljšali jer im je prije svega važno zadovoljstvo sudionica i njihovih obitelji. Važan je i dojam cjelokupne priredbe, a time i zadovoljstvo posjetitelja, što je prisutno kroz protekle godine. Ove godine ima puno novosti pa će biti prisutni i posebni gosti predvođeni načelnikom Općine Novigrad Podravski Zdravkom Brljekom, kao domaćinom „Susreta četiriju Novigrada“ te će na Festivalu biti gosti iz Novigrada Istarskog, Novigrada na Dobri, Novigrada Dalmatinskog i Novigrada Podravskog.

Organizatori upućuju poziv svima da dođu na Festival i uživaju u veselom ozračju uz marljive, kreativne i svestrane žene uz mnoštvo iznenađenja i posebnosti, uz slobodan ulaz.