Hakerska skupina LockBit 3.0 stoji iza napada na KBC Zagreb izveden u četvrtak i traži otkupninu, objavljeno je u ponedjeljak na profilu HackManac na društvenoj mreži X.

HackManac piše da su hakeri među ostalim uzeli podatke o pacijentima, podatke o pregledima, liječnička istraživanja, podatke o operacijama, o organima i donorima,  podatke iz banke tkiva i o zaposlenicima.

Na kraju je navedeno da KBC Zagreb ima rok do 18. srpnja za uplatu otkupnine, no nije navedena njezina visina.

Hakerski napad na KBC Zagreb u četvrtak izveden je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB i Zagrebačku burzu.

Ranije su ruski hakeri koji se zovu NoName057(16) na Telegram kanalu napisali, kako su prenijeli mediji, da su oni odgovorni za rušenje brojnih stranica hrvatskih institucija.

“Već je prošlo neko vrijeme otkako smo posjetili Hrvatsku stoga smo ih odlučili podsjetiti na nas”, napisali su u srijedu, uz popis stranica koje su srušili: Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB, Zagrebačka burza.

Oni tada nisu bili preuzeli odgovornost za hakerski napad na KBC Zagreb.