Evo kakvo je stanje s novozaraženima po županijama

5. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Brze vijesti Evo kakvo je stanje s novozaraženima po županijama

Foto: Damir Fpehar/PIXSELL


U Splitskoj županiji 257 novozaraženih, četvero umrlo

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 257 novozaraženih osoba, dok su u bolnici umrla četiri muškarca, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Iz Splita je 95 pozitivnih osoba, Sinja 36, Kaštela 18, Vrgorca devet, Solina osam, Trogira, Makarske i Imotskog po sedam, Omiša i Podbablja po šest, Dugopolja i Podstrane po pet, Otoka i Marine po četiri, te Trilja, Dicma, Klisa, Prološca i Dugog Rata po tri.

Po dvoje zaraženih ima Supetar, Baška Voda, Runovići, Seget, Tučepi, Cista Provo, Okrug, dok po jednog novooboljelog ima i Stari Grad, Bol, Brela, Jelsa, Muć, Nerežišća, Postira, Primorski Dolac, Pučišća, Zadvarje i Zmijavci.

Od ukupnog broja novooboljelih 72 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno se 1461 osoba nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 151 osoba, a njih 18 je na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrla su četiri muškarca od 70, 71, 60 i 65 godina, svi su uz brojne komorbiditete bili pozitivni na covid-19.


 

U Brodsko-posavska županiji 116, a Požeško-slavonskoj 27 novooboljelih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u srijedu je izvijestio o 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je u Požeško-slavonskoj županiji zabilježeno 27 novih novozaraženih.

U Brodsko-posavskoj županiji koronavirusom su trenutno zaraženone 472 osobe, od kojih je  59 osoba na bolničkom liječenju. Među bolničkim pacijentima pozitivnim na koronavirus 11 osoba pri liječenju treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćene su 1133  osobe.

Na području Požeško-slavonske županije na koronavirus je trenutno pozitivno 448 osoba, od kojih je 41 osoba na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćene su 602 osobe.


U Istri četvero umrlih i desetero novozaraženih

Novih deset slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u posljednja 24 sata nakon što je ispitano 420 uzoraka briseva, a u pulskoj bolnici umrle su četiri covid-19 pozitivne osobe s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je u srijedu istarski Stožer civilne zaštite.

Kod šest novozaraženih radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod jedne osobe epidemiološki radi o uvezenom slučaju s područja Slovenije – naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalaze tri osobe.

Od jučer se oporavilo sedam osoba te je trenutno u Istri 113 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba, a u mjerama samoizolacije je 1818 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici,  na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 76 osoba, od kojih je pet u respiracijskom centru.

U posljednja 24 sata u pulskoj bolnici umrle su četiri covid-19 pozitivne osobe, 1929., 1939., 1950. i 1958. godište, s pridruženim kroničnim bolestima.


U Virovitičko-podravskoj županiji petero zaraženih, dvoje umrlih

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testiran je 68 uzoraka i utvrđeno pet slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla su dvojica muškaraca, u dobi od 71 i 89 godina, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

Dvoje novozaraženih je iz Slatine, a po jedan iz Virovitice, Pitomače i Špišić Bukovice.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 47 oboljelih.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3918 osoba, a 125 je umrlo.


U Primorsko-goranskoj županiji 175 novozaraženih, dvije osobe umrle

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 175 osoba, testirano je 928 uzoraka, a umrle su dvije osobe, izvjestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravilo je 176 osoba, a u županiji je sada aktivno 1827 slučajeva covida-19. Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 18,9 posto.

Najviše zaraženih je i dalje u Rijeci i okolici te među radnom populacijom. U riječkoj bolnici se liječi 137 oboljelih, a uz pomoć respiratora skrbi se o 12 osoba.

U sekundarnom covid centru u opatijskoj Thalassotherapiji na liječenju je još 26 pacijenata.

Udjel osoba koje se bonički liječe u ukupnom broju aktivnih slučajeva je 8,9 posto.

U bolnici su umrle osobe dvije osobe, a obje su iz susjednih županija.


U Zadarskoj županiji 77 pozitivnih na koronavirus, troje umrlo

U protekla 24 sata u Zadarskoj je županiji od 429 testiranih uzoraka 77 osoba bilo pozitivno na koronavirus, a u Općoj bolnici Zadar umrle su dvije žene u dobi od 76 i 81 godine te 63-godišnji muškarac izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima 36 ih je u Zadru, po šestero u Benkovcu i Bibinjama, po četvero u Biogradu i Sukošanu, troje zaraženih potvrđeno je u Kalima, po dvoje u Pagu, Privlaci i Zemuniku Donjem te po jedna osoba u Galovcu, Lišanima Ostrovičkim, Novigradu, Pakoštanima, Pašmanu, Poličniku,  Preku,  Ražancu, Sv. Filipu i Jakovu, Tkonu, Viru i Vrsima.

Većina novozaraženih kontakti su prethodno oboljelih u obiteljskom krugu i na radnome mjestu. Pod aktivnim je nadzorom 1313 stanovnika, a policija je evidentirala jedno kršenje samoizolacije.

Na svim covid odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 69 oboljelih, od kojih je sedmero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 20 pacijenata.


U Osječko-baranjskoj županiji 107 novopozitivnih, umrle dvije osobe

U Osječko-baranjskoj županiji je u posljednja 24 sata potvrđena zaraza koronavirusom kod 107 osoba, nakon što su testirana 452 uzorka, a umrle su dvije osobe, izvijestio je u srijedu osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Kako navode, 31 novopozitivna osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, 10 ih je na području grada Našica, te po sedam iz Belišća, Čepina i Đakova. U većem broju mjesta je manji broj zaraženih.

„Na bolničkom liječenju nalazi se 135 osoba.  Njih 104 liječi se u KBC-u, od kojih su 34 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 31 pacijent.  Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 56 i 72 godine. Na području županije u samoizolaciji je 1.435 osoba“, priopćio je Stožer.

Policijski službenici proveli su 24 provjere osoba u samoizolaciji i utvrdili dva kršenja. Jedno je utvrđeno po dojavi da je u zgradi Županijskog suda u Osijeku osoba iz Belišća kojoj je određena mjera samoizolacije. Drugo se dogodilo na Graničnom prijelazu Duboševica-Udvar gdje je kao izlazni putnik došao hrvatski državljanin s prebivalištem u Srbiji koji je prekršio dozvoljeno vrijeme za tranzit i mjeru samoizolacije.

Protiv obje osobe pokrenut je prekršajni postupak prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Policija je obavila i 159 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Od drugih postupanja bilježe uručenje prekršajnog naloga osobi iz Tenje koja je na autobusnom kolodvoru u Osijeku zatečena bez zaštitne maske za lice.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 40 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 40 novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Kako je navedeno u dnevnom izvješću Stožera, 13 novozaraženih je iz Siska, 12 iz Petrinje, četiri su osobe iz Lekenika, po tri iz Sunje i Hrvatske Kostajnice, dvije su osobe iz Kutine, a po jedna iz Popovače, Dvora i Gline.

U izvješću je ponovo upućeno upozorenje građanima županije kako se jedino pridržavanjem svih propisanih epidemioloških mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite može spriječiti širenje zaraze.

(Hina)

Facebook Comments