Evo kakvo je stanje s novozaraženima po županijama

23. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Brze vijesti Evo kakvo je stanje s novozaraženima po županijama

Foto: Damir Špehar/PIXSELL


Split: U županiji 291 novooboljela osoba, dvoje umrlih

U posljednja 24 sata Splitsko-dalmatinska županija ima 291 novooboljelu osobu, a u bolnici su umrle dvije osobe, jedan 50-godišnjak i žena u dobi od 72 godine, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od 862 obrađena testa danas je potvrđena 291 osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid infekciju, a najviše ih je iz Splita (91), Kaštela (27) i Sinja (20). Vrgorac i Makarska imaju po 18 oboljelih, Solin 14, Trogira i Omiša po 12, Imotski devet, Podstrana osam, Muć i Baška Voda po sedam, Gradac šest, Hrvace pet te Dugi Rat, Trilj i Klis po četiri oboljele osobe.

Dicmo, Dugopolje, Podbablje i Tučepi imaju po troje zaraženih, Proložac, Runovići, Seget i Zagvozd po dvoje, a Brela, Marina, Okrug, Podgora i Zadvarje imaju po jednu covid pozitivnu osobu.

Među novooboljelima 198 su kontakti prije oboljelih, a ostali se epidemiološki obrađuju.

U samoizolaciji je 1916 ljudi, a u splitskome KBC-u je 170 oboljelih od covida, od kojih je devet na respiratoru.

Prema izvješću splitskoga KBC-a, u protekla 24 sata umrle su dvije osobe, 50-godišnjak i 72-godišnjakinja koji su uz mnoge komorbiditete bili pozitivni na covid infekciju, izvijestili su iz Stožera.


Brodsko-posavska županija: 172 novooboljele i dvije umrle osobe

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u petak o čak 172 nova slučaja zaraze koronavirusom te o dva smrtna slučaja oboljelih od covida-19.

Na području te županije od covida se liječi 608 osoba, od kojih je 77 na bolničkom liječenju, a njih osam treba potporu respiratora.

Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 997 ljudi.

Od početka pandemije u Brodsko.posavskoj županiji koronavirusom je bilo zaraženo 10.515 ljudi, a umrle su 193 osobe.


U Karlovcu u jednom danu petero bolesnika umrlo od covida

U Karlovačkoj županiji od 312 testiranih osoba covid je potvrđen u njih 120, a od te je bolesti umrlo petero pacijenata, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U bolnici u Karlovcu umrla je 55-godišnjakinja i četvorica muškaraca u dobi od 66 do 88 godina.

Na bolničkom liječenju je 147 ljudi, i to u Karlovcu 68, Dugoj Resi 43 i u Ogulinu 36. U posljednja 24 sata primljeno je 13 oboljelih, a otpušteno je osam osoba.

Na respiratoru je sedam pacijenata.

Novooboljeli su iz Karlovca (47), Ogulina (19), Duge Rese (17), Josipdola (14), Rakovice (5) i Ozlja (4). Draganić i Netretić imaju po tri slučaja bolesti, a po jedan ili dva slučaja Slunj, Plaški, Bosiljevo, Barilović i Generalski Stol.

U samoizolaciji su 584 osobe.

U Karlovačkoj županiji dosad je potvrđen 12.961 slučaj covida, a od te je bolesti umrla 431 osoba.


U Ličko-senjskoj od covida umrla dva muškarca, 22 nova slučaja

U Ličko-senjskoj županiji je unatrag jednog dana od 96 testiranih osoba covid potvrđen kod 22, a umrla su dva muškarca iz Gospića i Otočca stara 76 i 81 godinu, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U Gospiću je 13 novooboljelih, po tri su iz Novalje i Otočca dok Senj, Perušić i Korenica imaju po jedan slučaj. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba, a pod mjerom samoizolacije je 459 ljudi.

Aktivnih je slučajeva u županiji 167, a na liječenju na covid odjelu bolnice u Gospiću su 33 pacijenta.

Od covida-19 su do sada u Ličko-senjskoj županiji oboljele 4 222 osobe od kojih je 137 osoba umrlo, a 3 918 ljudi se oporavilo od bolesti.


U Šibensko-kninskoj županiji 80 novooboljelih, tri osobe umrle

U Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri su osobe umrle, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Umrla je ženska osoba (1931. godište) te dva muškarca (1946. i 1955. godište) koji su se liječili u šibenskoj bolnici.

Trenutno su 604 aktivna slučaja zaraze. U šibenskoj bolnici liječi se 76 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 17 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 1923 osobe.

U posljednja 24 sata testirano je 206 uzoraka.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije na području županije Stožer civilne zaštite zatražio je mišljenje nadležne Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo iz kojeg proizlazi da je ‘on-line’ još uvijek jedini prihvatljiv način održavanja nastave, budući da je veliki broj učenika i djelatnika u izolaciji ili samoizolaciji.

Strukovne škole koje izvode stručnu praksu izvan školskih ustanova mogu nastaviti s izvođenjem prakse tijekom izvođenja nastave na daljinu uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.


U Osječko-baranjskoj županiji 163 novopozitivnih, troje umrlo

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u protekla 24 sata obrađena su 463 uzorka od kojih je 163 bilo pozitivno na koronavirus dok su umrle tri osobe, izvijestio je u petak osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Novozaraženi imaju prebivalište u 62 naselja županije. Njih 61 je s područja Osijeka, 18 je iz Našica, 14 s područja Đakova te osam iz Đurđenovca. Po šest ih je s područja Belog Manastira, Bizovca, Čepina i Donjeg Miholjca, četiri iz Belišća, te po tri iz Darde, Feričanaca, Kneževih Vinograda, Podgorača, Punitovaca, Trnave i Valpova. Dvije osobe su iz Petrijevaca, a po jedna s područja Čeminca, Draža, Drenja, Gorjana, Jagodnjaka, Levanjske Varoši, Magadenovca, Marijanaca, Semeljaca, Viljeva i Viškovaca.

Na bolničkom liječenju nalaze se 143 osobe. Njih 105 liječi se u KBC-u, od kojih je 28 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 38 pacijenata.

Umrle su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 56, 85 i 91 godinu. Na području županije u samoizolaciji je 1.572 osoba.

Policijski službenici proveli su 22 provjere osoba u samoizolaciji te utvrdili dva kršenja mjere na području Đakova. Obavili su i 123 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja mjera.


U Primorsko-goranskoj županiji 239 novozaraženih, četiri osobe umrle

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 239  novih slučajeva zaraze, testirano je 935 osoba, a četiri osobe su umrle, izvijestili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravilo je 213 osoba pa je u županiji aktivno 3 033 slučajeva covida-19.

Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 25,6 posto.

Na liječenju od covida-19 u riječkoj bolnici je 201 osoba, a uz pomoć respiratora skrbi se o 12 bolesnika.

U sekundarnom covid centru u opatijskoj Thalassotherapiji je još 37 bolesnika.

Udjel osoba koje se u bolnički liječe od covida-19 u ukupnom broju aktivnih slučajeva te bolesti je 7,8 posto.

Najviše oboljelih je u Rijeci i okolici (55 posto) te među radnom populacijom (62 posto).


U Vukovarsko-srijemskoj županiji 83 novooboljela, umrle dvije osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u protekla 24 sata dvije su osobe umrle od posljedica covida-19, a potvrđeno je 87 novih slučajeva zaraze, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima 28 osoba je iz Vinkovaca, 18 iz Vukovara, sedam iz Ivankova, po četiri iz Andrijaševaca i Ostrova, tri iz Otoka, po dvije iz Cerne, Iloka, Nuštra, Retkovaca, Vođinaca, Rokovaca i Tompojevaca, te po jedna osoba iz Antina, Bršadina, Borova,  Gradišta, Jarmine, Nijemaca, Prkovaca, Starih Mikanovaca i Trpinje.

Umrle su dvije osobe.

Od početka epidemije u toj je županiji zaraženo 10 857 osoba, od kojih je 10 165 izliječenih, a umrlo je njih 212.

Trenutno je 61 osoba hospitalizirana dok se u samoizolaciji nalazi njih 756. Do sada je na koronavirus testirano ukupno 58 386 osoba, a u protekla 24 sata njih 342.


 

Zadarska županija: Jedna osoba umrla, 121 novi slučaj zaraze

U Zadarskoj je županiji u protekla 24 sata od posljedica covida-19 umrla 80-godišnja žena, a potvrđen je 121 novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima 64 ih je u Zadru, osmero u Posedarju, sedmero u Benkovcu, po petero pozitivnih potvrđeno je u Bibinjama i Sv. Filipu i Jakovu, četvero u Sukošanu, po troje u Pagu i Tkonu, po dvije osobe u Ninu, Pakoštanima, Poličniku, Ražancu, Škabrnji i Vrsima te po jedna osoba u Biogradu Galovcu, Kalima, Kolanu, Novigradu, Preku, Stankovcima, Starigradu i Viru.

Testiran je 531 uzorak, a pod aktivnim je nadzorom 2 154 osobe. Većina novozaraženih kontakti su prethodno oboljelih, a uglavnom je riječ o obiteljskim i kontaktima s radnoga mjesta.

Na svim covid odjelima hospitalizirano je 69 bolesnika, od kojih je devetero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 27 pacijenata s lakšom kliničkom slikom.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.


 

U Istri deset novozaraženih, četiri razreda OŠ u samoizolaciji

Novih deset slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri dok su od jučer učenici četiri razreda iz četiri istarske osnovne škole u samoizolaciji nakon što je utvrđeno da su učitelji bili pozitivni na koronavirus, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 439 uzoraka briseva na covid-19. te je potvrđeno deset novozaraženih osoba. Kod sedam osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe”, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalaze tri osobe.

Od jučer oporavilo se 15 osoba, trenutno je u Istri 120 aktivnih slučajeva zaraze dok se u mjerama samoizolacije nalazi 1712 osoba. U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 78 osoba, tri više nego jučer, od toga se devet osoba nalazi u respiracijskom centru.

Prema informacijama iz istarskog Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata učenici četiri razreda razredne nastave iz četiri osnovnih škola u Istri morali su u samoizolaciju nakon što su četiri učitelja došli u školu sa simptomima te je utvrđeno da su pozitivni na koronavirus.

“Nažalost, zbog ova četiri slučaja od jučer imamo osamdesetak djece u samoizolaciji. Stoga još jednom apeliramo na učitelje, djecu i roditelje da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i da ostanu kod kuće ukoliko primijete da imaju simptome nalik na prehladu ili virozu”, istaknuo je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

“Budimo odgovorni i čuvajmo sebe i ostale. Stoga upućujem još jedan apel da svi zajedno budemo svjesni ozbiljnosti situacije jer se već i do sada znalo događati da mnogi imaju simptome i odlaze raditi, ili u javni prostor. Nažalost, to se dogodilo i jučer u četiri škole u Istri unatoč našim brojnim apelima”, poručio je Kozlevac.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 22 novozaražene osobe

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata potvrđena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak ujutro županijski Stožer civilne zaštite.

Kako stoji u dnevnom izvješću Stožera, 14 novozaraženih je iz Siska, četiri su osobe iz Kutine, te po jedna iz Petrinje, Lekenika, Gline i Lipovljana.

Stožer je pozvao stanovnike županije da se pridržavaju mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite jer se samo tako može spriječiti daljnje širenje pandemije.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 63 novozaražena, jedna osoba umrla

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 63 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih je 20 utvrđeno brzim antigenskim testom dok je jedna osoba umrla, a oporavilo se njih 91, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 19 osoba iz Dubrovnika, devet iz Vele Luke, po osam iz Metkovića i Opuzena, pet iz Ploča, četiri iz Orebića, po dvije iz Blata i Trpnja, po jedna iz Dubrovačkog primorja, Konavala, Stona i Župe dubrovačke te dvije koje nemaju prebivalište u županiji. Ukupno je zaraženo 28 muških osoba i 35 osoba ženskog spola, a 45 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Umrlo je muškarac iz Župe dubrovačke rođen 1960. godine.

Oporavila se 91 osoba, od kojih 28 iz Dubrovnika, 23 iz Metkovića, osam iz Ploča, šest iz Opuzena, pet iz Konavala, po četiri iz Slivnog i Župe dubrovačke, tri iz Stona, po dvije iz Dubrovačkog primorja, Kule Norinske i Zažablja, po jedna iz Korčule, s Mljeta i iz Pojezerja te jedna koja nema prebivalište u županiji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 310 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 62 096.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirane su 64 osobe pozitivne na koronavirus. Pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih tri na invazivnoj, jedan na neinvazivnoj ventilaciji, a jedan na kisiku.

U samoizolaciji je 1086 osoba.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

(Hina)

 

Facebook Comments