Evo kakvo je stanje s koronavirusom po županijama; u Sisačko-moslavačkoj najviše ove godine

8. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Brze vijesti Evo kakvo je stanje s koronavirusom po županijama; u Sisačko-moslavačkoj najviše ove godine

Pixabay


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 442 novooboljelih, dvije osobe umrle

Na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 1321 obrađenog testa utvrđene su 442 nove osobe pozitivne na koronavirus, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrla je žena stara 67 godina i muškarac star 68 godina. Oboje su uz brojne komorbiditete bili pozitivni na koronavirus.

Među novooboljelim osobama najviše ih je iz Splita (145), Sinja (40), Kaštela (25), Makarske (22), Solina (19), Trogira (16) Imotskog (14),  Postire (13), Hvara (12), Supetra (11) i Trilja (10).

Od ukupnog broja novooboljelih 302 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

U samoizolaciji je 1989 osoba.

Na liječenju u KBC-u Split  je 178 pacijenata, od kojih je 18 na respiratoru, priopćeno je iz županijskog Stožera.


U Primorsko-goranskoj županiji 428 novozaraženih, petero umrlih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 428 osoba, testirano je 1264 osoba, a pet osoba je umrlo, izvijestili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite i najavili da će biti potrebno pojačati protuepidemijske mjere.

Ozdravilo je 113 osoba, a u županiji je sada aktivno 3054 slučajeva covida-19.

Udjel nalaza pozitivnih na kornavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 33,9 posto.

Najviše oboljelih je i dalje u Rijeci i okolici te među radnom populacijom.

Udjel bolnički liječenih osoba u broju aktivnih slučajeva covida-19 je 6,3 posto.

U opatijskoj Thalassotherapiji  otvoren sekundarni covid centar

Na bolničkom liječenju je 187 oboljelih, uz pomoć respiratora skrbi se o 17 osoba, a osam bolesnika je premješteno u opatijsku Thalaassotherapiju, u kojoj je otvoren sekundarni covid centar.

U opatijskoj Thalassotherapiji u četvrtak je otvoren sekundarni covid centar, a po riječima ravnatelja Viktora Peršića otvaranje tog centra bilo je planirano kada se desegne određeni broj oboljelih, koji bi mogao ugroziti daljnje popunjavanje riječke bolnice oboljelima od covida-19.

Thalassotherapija je osigurala 34 postelje, opremljene po standardu, a o bolesnicima skrbe timovi u dvije smjene.

Peršić je kazao da u taj centar dolaze bolesnici koji više nisu infektivni, nakon drugog tjedna od nastupa covid infekcije te da se sve usluge Thalassotherapije i dalje mogu sigurno koristiti.

Teška epidemiološka situacija, potrebno pojačati mjere

Ravnatelj riječke bolnice Alen Ružić rekao je da je situacija što se tiče pritiska covid i ostalih bolesnika u riječkoj bolnici ozbiljna i da je pritisak velik, a od svih bolesnika koji se u bolnici liječe od Covida-19, njih 32 treba intenzivnu skrb.

Lijekova u bolnici sada ima dosta, a pregovori s veledrogerijma na nacionalnoj razini se nastavljaju, naveo je dodavši da se stanje svakodnevno nadzire i reagira po potrebi, da za sada bolnica ima sve što je potrebno i da vjeruje da će tako i ostati.

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović je rekao da se nastavlja teška i zahtjevna epidemiološka situacija u županiji, da treba promišljati o eventualnim daljnjim mjerama i da je situaciju potrebno smiriti.

Glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević izjavio je u četvrtak ispred dvorane Zamet u kojoj se obavlja masovno cijepljenje da se negativni trend nastavlja.

Kazao je vjerojatno riječ o vrhuncu ovog epidemijskog vala, da će biti potrebno pojačati mjere te da će o tome u petak raspravljati županijski Stožer civilne zaštite.

Vjerojatno će biti predloženo zatvaranje ugostiteljskih objekata, osim dostave hrane, zatim zatvaranje trgovina i trgovačkih centara, osim trgovina koje su neophodne za svakodnevni život, rekao je Rončević dodavši da će bi se takvo zatvaranje predložilo na tjedan dana, nakon kojih bi se stanje ponovno razmotrilo.


 

Sisak: U županiji 89 novozaraženih – najviše ove godine

U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla je 24 sata zabilježeno 89 novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19, što je najviše u ovoj godini.

Kako je priopćeno u dnevnom izvješću Županijskog stožera civilne zaštite, 40 novozaraženih je iz Kutine, 17 ih je iz Siska, po devet osoba je iz Novske i Popovače, osam ih je iz Lekenika, po dvije su osobe iz Gline i Dvora, te po jedna osoba iz Petrinje i Topuskog.

Županijski stožer, kao i obično, upozorava stanovnike županije na nužnost poštivanja protuepidemijskih mjera i preporuka kako bi se spriječilo širenje zaraze.


U Istri 14 novozaraženih, umrla jedna osoba

U Istri je u posljednja 24 sata, nakon što je ispitan 381 uzorak briseva, utvrđeno 14 novih slučajeva koronavirusa, dok je u pulskoj bolnici umrla 82-godišnja osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Kod 10 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, dok se kod dvije osobe radi o uvezenom slučaju s područja Zagreba, naveli su iz stožera i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalaze dvije osobe.

Od jučer se oporavilo 11 osoba, trenutno je 130 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je 1395 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 75 osoba, od toga devet u respiracijskom centru.

U pulskoj bolnici umrla je 82. godišnja pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima.

“Situacija s brojkama novozaraženih već nekoliko dana stagnira i držimo je pod kontrolom, premda sam očekivao da će broj novozaraženih nakon uskrsnih blagdana biti puno veći jer su se ljudi, unatoč našim preporukama i upozorenjima, opustili i družili”, izjavio je Hini načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Najveći izvor zaraze su bliski obiteljski kontakti i privatna druženja i okupljanja. Odgovornim ponašanjem ljudi, smanjivanjem obiteljskih druženja, smanjili bismo i broj novozaraženih osoba, poručio je Kozlevac.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji 78 novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 78 novih osoba zaraženo je koronavirusom, a umrlih od posljedica zaraze nema, priopćio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

Među zaraženima njih 66 bilo je pozitivno na PCR testu, a 12 na brzom antigenskom testu.

Riječ je o 27 osoba iz Vinkovaca, 13 iz Vukovara, pet iz Borova, po četiri iz Rokovaca i Tovarnika, po dvije osobe iz Županje, Bošnjaka, Ivankova, Jarmine, Trpinje i Vođinaca, a po jedna iz Andrijaševaca, Cerne, Gradišta, Ilače, Novih i Starih Mikanovaca.

Ovime se ukupan broj oboljeli od početka epidemije popeo na 9.822 od kojih se 9.280 oporavilo, a 201 osoba je umrla.

U protekla 24 sata testirano je 370 osoba, trenutačno je njih 49 hospitalizirano, a 968 ih je u samoizolaciji.


U Zadarskoj županiji 139 novooboljelih, umro 82-godišnji muškarac

Od 569 testiranih uzoraka u posljednja 24 sata, u Zadarskoj je županiji 139 osoba zaraženo koronavirusom, a u zadarskoj bolnici je od posljedica bolesti covida-19 umro 82-godišnji muškarac, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Pod aktivnim su nadzorom 2443 stanovnika, od bolesti se oporavilo 138 osoba, a većina novozaraženih kontakti su prethodno oboljelih.

Među zaraženima 76 ih je u Zadru, osmero u Bibinjama, sedmero u Benkovcu, po petero u Biogradu i Poličniku, po četiri pozitivne osobe potvrđene su u Jasenicama, Posedarju, Stankovcima, Sukošanu, Sv. Filipu i Jakovu i Škabrnji, troje u Pakoštanima, dvoje u Starigradu te po jedna osoba u Galovcu, Kalima, Pagu, Pašmanu, Preku, Ražancu, Viru, Vrsima i Zemuniku Donjem.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su 74 bolesnika, od kojih je osmero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 26 pacijenata s blažom kliničkom slikom.

Policija je evidentirala jedno kršenje samoizolacije.


U Virovitičko-podravskoj županiji 13 novooboljelih, umro 81-godišnji muškarac

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testiran je 151 uzorak i utvrđeno 13 slučajeva zaraze koronavirusom, a jedan je muškarac u dobi od 81 godine preminuo, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

U Virovitici je osam novooboljelih, Mikleušu dva, a u Suhopolju i Novoj Bukovici po jedan.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 14 oboljelih od kojih je jedan na respiratoru. Tri osobe s područja Virovitičko-podravske županije na respiratoru su u KBC Osijek.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3721 osoba, a 112 je preminulo.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 139 novozaraženih, dvije osobe umrle

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 139 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su 62 utvrđena brzim antigenskim testom, dok su dvije osobe umrle, a oporavilo se njih 102, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene su 44 osobe iz Dubrovnika, 42 iz Metkovića, 15 iz Ploča, šest iz Opuzena, pet iz Kule Norinske, četiri iz Pojezerja i Župe dubrovačke, tri iz Dubrovačkog primorja i Zažablja, dvije iz Konavala, Stona i Vele Luke te jedna iz Blata, Janjine, Korčule, Lumbarde, Orebića i Smokvice kao i jedna koja nema prebivalište u županiji. Ukupno je zaraženo 67 muških i 72 osobe ženskog spola, a 83 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Umrla su dvojica muškaraca iz Dubrovnika, rođeni 1931. i 1937. godine.

Oporavile su se 102 osobe, od kojih 32 iz Dubrovnika, 31 iz Metkovića, devet iz Konavala, osam iz Ploča, pet iz Dubrovačkog primorja, četiri iz Župe dubrovačke, po dvije iz Kule Norinske i Orebića, po jedna iz Janjine, Opuzena, Smokvice, Stona i Zažablja te četiri koje nemaju prebivalište u županiji.

U posljednja 24 sata obrađen je 501 uzorak, a od početka pandemije analizirano je ukupno 56 828.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 67 osoba. Tri pacijenta zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih jedan na invazivnoj, a dva na neinvazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 1466 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere. Od početka pandemije zabilježeno je 611 kršenja te mjere.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

(Hina)

Facebook Comments