Evo kakvo je stanje po županijama s novozaraženima

9. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Brze vijesti Evo kakvo je stanje po županijama s novozaraženima

Foto: Ivica Galović/PIXSELL


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 345 novooboljelih, umrle četiri osobe

Na području Splitsko-dalmatinske županije u protekla 24 sata zabilježeno je 345 novooboljelih od Covid infekcije, a četiri su osobe umrle, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U tom je razdoblju obrađeno ukupno 1048 testova. Prema izvješću KBC-a Split, umrla su četiri pacijenta, muškarci u dobi od 67, 74, 85 i 95 godina, a uz brojne komorbiditete bili su pozitivni i na Covid infekciju. Među novooboljelim osobama najviše ih je iz Splita (110), Kaštela (29), Makarske (21), Trogira (20),  Imotskog (19),  Omiša (18), po 17 iz Solina i Vrgorca, te  iz Sinja (14).

Od ukupnog broja novooboljelih 202 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno je 2013 osoba u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 178 Covid  pozitivnih osoba, od kojih su 22 na respiratoru, priopćio je županijski Stožer.


U Šibensko-kninskoj županiji 168 novooboljelih

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije utvrđeno 168 osoba oboljelih od covid-19 infekcije, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je 567 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječe se 74 osobe, od kojih je pet osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 11 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 2354 osobe.

U posljednja 24 sata testirano je 307 uzoraka.

Osim toga, donesena je odluka o nastavi po C modelu. Ravnateljima osnovnoškolskih i srednjoškolskih obrazovnih ustanova preporuča se u razdoblju od 12 do 26. travnja donošenje odluke o organizaciji nastave na daljinu za sve razrede.

Strukovne škole koje izvode stručnu praksu izvan školskih ustanova (kod privatnih poslodavaca, u obrtničkim radionicama i sl.) mogu nastaviti s izvođenjem stručne prakse tijekom izvođenja nastave na daljinu uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.


U Zadarskoj županiji 157 novih slučajeva zaraze, umrla dva muškarca

U Zadarskoj županiji 157 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 preminula su dvojica muškaraca u dobi od 91 i 74 godine, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima 97 ih je u Zadru, osmero u Poličniku, po petero u Benkovcu i Biogradu, po četiri osobe potvrđene su u Bibinjama, Kalima, Posedarju i Vrsima, po troje u Obrovcu, Preku, Sv. Filipu i Jakovu i Viru, po dvije osobe zaražene su u Ninu, Ražancu, Starigradu i Sukošanu te po jedna u Galovcu, Jasenicama, Kolanu, Novigradu, Pakoštanima i Privlaci.

U posljednja 24 sata testirano je 536 uzoraka, pod nadzorom je 2495 stanovnika, a trenutačno je 848 aktivnih slučajeva. Većina novozaraženih kontakti su prethodno oboljelih unutar obitelji i na radnome mjestu.

Na svim covid odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 70 bolesnika, od kojih je sedmero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 26 pacijenata.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.


U PGŽ 382 novozaraženih i sedam umrlih, predložena zabrana javnih okupljanja

Nove 382 osobe zaražene su koronavirusom, a sedam ih je umrlo u zadnja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji, pa je županijski Stožer civilne zaštite predložio strože mjere, među njima i zabranu svih javnih događanja i okupljanja u županiji do 26. travnja.

Stožer je u petak izvijestio da je trenutno u županiji aktivno 3206 slučajeva covida-19, a udio nalaza pozitivnih u broju obrađenih testova je 32 posto. Na bolničkom liječenju je 188 oboljelih, a uz pomoć respiratora skrbi se o 21 osobi.

U sekundarni COVID centar u opatijskoj Thalaassotherapiji smješteno je 12 pacijenata koji više nisu infektivni, pa je sada na liječenju ukupno 200 bolesnika zaraženih koronavirusom.

Strože mjere trebao bi potvrditi Nacionalni stožer, a po riječima načelnika županijskog Stožera Mladena Šćulca, bile bi na snazi od 12. do 26. travnja.

Radno vrijeme trgovina od 6 do 19 sati

Istaknuo je da je predložena mjera zabrane održavanja svih javnih događanja i okupljanja, obustavlja se rad trgovina u kojima se prodaje obuća i odjeća te se ograničava radno vrijeme u trgovinama od 6 do 19 sati.

Maksimalan broj kupaca u trgovinama je njih deset na 100 četvornih metara, a u trgovinama manjima od 10 četvornih metara može biti jedan kupac.

Obustavlja se rad kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za igre na sreću, obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata te pružanje ugostiteljskih usluga na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. To se odnosi i na pružanje usluga na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje.

Ugostiteljski objekti mogu isporuku hrane i pića obavljati preuzimanjem pred ulazom ili dostavom vozilima.

Hoteli, kampovi, učenički ili studentski domovi mogu usluživati u otvorenim i zatvorenim prostorima, samo za goste koji u njima koriste uslugu smještaja.

Zabranjeni posjeti štićenicima domova za starije i nemoćne

Zabranjuju se posjeti štićenicima domova za starije i nemoćne, a poslodavcima se preporučuje smjenski rad i rad od kuće.

Preporučen je pojačani nadzor civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata te civilne zaštite gradova i općina u pogledu provjere postupanja po uvedenim mjerama, pogotovo onima koje se odnose na javna okupljanja i prijevoz, rad trgovina i ugostiteljskih objekata.

Mjere za škole vrijede od 12. do 16. travnja, a po njima škole prelaze na C model nastave na daljinu, osim škola u Rijeci u kojoj će razredi u razrednoj nastavi prijeći na A model nastave u školi ili, ovisno o ravnateljima, na C model.

Osnovne i srednje škole kojima je osnivač županija prelaze na C model, a za učenike u razrednoj nastavi osiguran je boravak u školama.

Ravnatelj riječke bolnice Alen Ružić rekao je kako podaci govore o očekivanom povećanju pritiska na bolnicu. “Imamo osiguranih 250 kreveta, a razmišljamo unaprijed jer moramo biti spremni primiti sve bolesnike pa balansiramo, a ako bude potrebno naći ćemo načina i proširiti kapacitete”, kazao je.

Glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević naveo je kako je vidljivo da je tijekom proljetnih praznika i online nastave smanjen broj oboljelih učenika i nastavnika i da je ta mjera dala solidne rezultate. U domovima za starije je i dalje povoljna situacija, jer su svega dva korisnika pozitivna na koronavirus.


U Brodsko-posavskoj županiji 69 novooboljelih, troje umrlih

U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 69 novozaraženih koronavirusom, a umrle su tri osobe pozitivne na koronavirus, priopćeio je županijski Stožer civilne zaštite .

Trenutno je u županiji ukupno 307 osoba oboljelih od Covida-19, od kojih je 51 osoba na bolničkom liječenju. Tri bolnička pacijenta pozitivna na koronavirus pri liječenju trebaju potporu respiratora.

Mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije obuhvaćene su 752 osobe.

Među njima i dvije žene u dobi od 37 i 66 godina koje je policija zatekla u kršenju mjera samoizolacije. Mlađa žena unatoč izrečenoj mjeri došla je u prostor policijske uprave, a starija je zatečena izvan obiteljskog doma tijekom policijske kontrole prometa.

Požeško-slavonska županija – 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Požeško-slavonskoj županiji u petak je zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Prema podacima županijskog Stožera civilne zaštite u toj županiji trenutno se od koronavirusa liječi 176 osoba. Među njima na bolničkom liječenju je 15 osoba.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 556 osoba.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 86 novozaraženih, umrle dvije osobe

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 86 novih osoba zaraženih  koronavirusom, a dvije su umrle u zadnja 24 sata, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraza je za 30 osoba potvrđena antigenskim testom, a oporavile su se 84 osobe.

Zaraženo je 26 osoba iz Dubrovnika, 17 iz Metkovića, deset iz Orebića, osam iz Ploča, sedam iz Vele Luke, četiri iz Župe dubrovačke, po tri iz Kule Norinske i Opuzena, po dvije iz Blata i Konavala te po jedna iz Korčule, Mljeta, Pojezerja i Zažablja.

Ukupno je zaraženo 45 muškaraca i 41 žena, a 51 od tih osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Umrli su muškarac iz Ploča i žena iz Dubrovnika, oboje rođeni 1936. godine.

“Prema pristiglim rezultatima sekvencioniranja na 15 uzoraka, na svima je potvrđen britanski soj covida-19. Tri uzorka su uzeta na području doline Neretve, a ostali su sa šireg dubrovačkog područja”, ističu iz Stožera.

Oporavile su se 84 osobe, od kojih 33 iz Dubrovnika, 12 iz Metkovića, 11 iz Župe dubrovačke, devet iz Ploča, osam iz Konavala, četiri iz Kule Norinske, tri iz Dubrovačkog primorja te po jedna iz Orebića, Pojezerja, Slivnog i Stona.

U posljednja 24 sata obrađeno je 399 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je njih ukupno 57.227.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječi 71 osoba. Tri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih jedan na invazivnoj, a dva na neinvazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1470 osoba.


U Karlovačkoj županiji 108 novooboljelih osoba i jedna umrla

Karlovačka županija bilježi 108 novih osoba zaraženih koronavirusom i jednu umrlu u zadnja 24 sata, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite te objavio da mjere za provođenje nastave u srednjim i osnovnim školama ostaju iste kao do sada.

Nastava se odvija na daljinu, a izuzetak su učenici završnih razreda srednjih škola (četvrti, odnosno peti u Medicinskoj školi) i učenici nižih razreda (od prvog do četvrtog) osnovnih škola koji će i dalje nastavu pratiti u školi.

Zbog specifičnosti individualne nastave, učenici karlovačke Glazbene škole nastavu će nastaviti pohađati u školi.

Odluka će ostati na snazi do 25. travnja te će se kasnije preispitati sukladno epidemiološkom stanju.

Stožer je u petak priopćio da je u zadnja 24 sata od posljedica zaraze umro pacijent star 87 godina, a samo jučer je hospitalizirano 11 ljudi i sada se bolnički liječe 94 osobe, od kojih je sedam na respiratoru.

U samoizolaciji je 478 osoba.

Unatrag jednog dana na covid-19 je testirano 315 osoba, a 108 je novih slučajeva zaraze i to iz Karlovca 62, iz Duge Rese 13, Slunja 12, iz Ozlja i Ogulina po šest, Barilovića tri, Draganića dva, dok po jedan slučaj imaju Rakovica, Generalski Stol, Netretić i Bosiljevo.

U Karlovačkoj županiji je od početka pandemije oboljelo 11.306 osoba, a 383 ih je umrlo.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 25 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 25 novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

Kako se navodi u dnevnom izvješću Županijskog stožera Civilne zaštite, 14 novozaraženih je iz Siska, tri su osobe iz Petrinje, te po dvije osobe iz Kutine, Velike Ludine i Popovače.

Stožer u izvješću upozorava građane da se od širenja zarazne bolesti mogu zaštititi jedino poštivanjem epidemioloških mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite.


Istra sa 16 novozaraženih, u bolnici troje umrlih

Šesnaest novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u posljednja 24 sata na području Istarske županije, nakon što je ispitano 362 uzorka briseva na covid-19, a u pulskoj bolnici umrle su tri osobe.

Riječ je o osobama rođenima 1947. 1949. i 1961. s pridruženim kroničnim bolestima i rizičnim faktorima.

Iz istarskog Stožera Civilne zaštite u petak su izvijestili i da je kod 15 osoba riječ o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, dok je jedna osoba u epidemiološkoj obradi.

U međuvremenu, od jučer oporavilo se 10 osoba osoba pa je u Istri trenutno je 136 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije je 1378 osoba.

U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 74 osobe, od toga je osam osoba u respiracijskom centru.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji 91 novooboljela osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana je 91 nova osoba s koronavirusom, a jedna je osoba preminula, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o 22 osobe iz Vinkovaca, 14 iz Vukovara, devet iz Županje, sedam iz Ivankova, po pet iz Bošnjaka, Prkovaca i Vođinaca, tri iz Šiškovaca, po dvije osobe iz Markušice i Nuštra, te po jedna iz Berka, Bogdanovaca, Borova, Cerića, Gunje, Ilače, Jarmine, Lipovače, Ostrova, Petrovaca, Rajevog Sela, Rokovaca, Soljana, Sotina, Svinjarevaca, Štitara i Tovarnik.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 9913, od kojih je 9343 izliječenih, a ukupno su preminule 202 osobe. Trenutno su u županiji hospitalizirane 52 osobe. U protekla 24 sata testirano je 399 osoba, pa je ukupno do sada testiranih 53.824 osoba.

U samoizolaciji su 962 osobe.

(Hina)

Facebook Comments