Ukrajina je u nedjelju obavijestila IAEA da je provela prvu smjenu zaposlenika u nuklearnoj elektrani Černobil u tri tjedna, rekao je direktor te UN-ove agencije Rafael Mariano Grossi, dodajući da će IAEA onamo uskoro poslati misiju koja će pomoći da se situacija vrati u normalu.

Ruske snage okupirale su ugašenu elektranu sjeverno od Kijeva ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače. Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom objavila je početkom travnja da su Rusi napustili elektranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u nedjelju rekla da je Ukrajina agenciji poslala još informacija o šteti na analitičkim laboratorijima za praćenje radijacije, istaknuvši da su prostorije “uništene, a analitički instrumenti ukradeni, razbijeni ili na neki drugi način stavljeni izvan funkcije”.

Oštećen je i prateći informacijski i komunikacijski centar te onemogućeno automatsko slanje podataka o praćenju radijacije, rekli su Ukrajinci.

“Dok je jako pozitivno to što ukrajinske vlasti vraćaju regulatornu kontrolu nad Černobilom, jasno je da ostaje još puno posla da se elektranu vrati u normalu”, priopćio je Gossi.

“Čim bude moguće, predvodit ću IAEA-inu misiju u posjet Černobilu kako bismo proveli radiološku procjenu, ponovno pokrenuli praćenje elektrane na daljinu i njezina nuklearnog materijala te isporučili opremu”.

Gossi je rekao da je u bliskom kontaktu s Ukrajinom u pogledu posjeta koji bi se trebao dogoditi “uskoro”.