Istaknute članice frakcija Zelenih i liberala u Europskom parlamentu založile su se za uključivanje prava na pobačaj u Povelju o temeljnim pravima EU-a, ponovivši poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Čelnica parlamentarne skupine Zelenih Terry Reintke i Valerie Hayer, čelnica liberalne skupine Renew, razgovarale su s njemačkom medijskom skupinom RND u intervjuu objavljenom u nedjelju.

“Pravo na siguran pobačaj spada u Povelju EU-a kao temeljno pravo”, rekla je za RND Reintke, njemačka političarka koja je članica Europskog parlamenta od 2014. godine.

Pravo žene da autonomno odlučuje o svojem tijelu ne bi trebalo ovisiti o tome koje su političke stranke na vlasti u bilo kojem trenutku, rekla je.

Hayer, francuska europarlamentarka i Macronova saveznica, također je za RND rekla da podržava inicijativu francuskog predsjednika.

“Dok radikalna desnica naporno radi na pronalaženju novih načina da progura svoju reakcionarnu agendu, mi u istinski liberalnom društvu moramo se zauzeti za prava žena odlučnije nego ikad: pravo na pobačaj mora biti sadržano u Povelji EU-a o temeljnim pravima, jer prava žena nikada ne smijemo prepustiti populistima”, rekla je.

Macron je u petak izjavio da bi sloboda pobačaja trebala biti uključena u povelju o pravima građana EU-a.

Francuska je pravo na pobačaj uvrstila u svoj ustav nakon ključnog glasanja u parlamentu u ponedjeljak.

Pobačaji do 10. tjedna trudnoće dopušteni su u Francuskoj od 1975.

Od tada se zakon promijenio i dopušta pobačaje do 14. tjedna.