Europska unija i Srbija potpisale su u utorak ugovor o prvoj tranši bespovratne pomoći Unije za gradnju pruge Beograd-Niš, što je najveća donacija Unije za neki projekt u Srbiji.

Ta je pruga dio za dio paneuropskog željezničkog koridora 10 koji povezuje srednju Europu sa Solunom.

Paket iznosi 598 milijuna eura, a prva tranša od 82,8 milijuna eura. Na potpisivanju ugovora u vlaku na liniji Beograd-Niš bili su Europski povjerenik sa proširenje Oliver Varhely i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Izabrali smo ovaj projekt, jer može promijeniti realnost na terenu za građane Srbije, juga zemlje, a time i cjelokupne regije, rekao je Varhely na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem na beogradskom željezničkom kolodvoru Prokop.

Vučić je naveo da će brza željeznica od Beograda do Niša stajati 2,77 milijardi eura, od kojih će Srbija uložiti 525 milijuna iz proračuna, a ostatak financirati kreditima Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. Najavio je da će pruga biti gotova do kraja 2027. godine.

Željeznički Koridor 10 je jedan od paneuropskih koridora koji povezuju središnju Europu sa Solunom, a dio je Ekonomsko-investicijskog plana Unije za zapadni Balkan u iznosu od 30 milijardi eura.

Cilj tog plana je mobilizirati investicije u transportu, energetici, zelenoj i digitalnoj tranziciie, kako bi se stvorio održiv rast i nova radna mjesta koji dosežu trećinu ukupnog BDP-a država zapadnog Balkana.