Europska komisija rekla je u petak da je odobrila ažuriranu inačicu cjepiva protiv covida-19 tvrtke BioNTech-Pfizer.

Cjepivo Comirnaty XBB.1.5-adapter je već treći put prilagođeno kako bi odgovaralo novim varijantama covida-19 i odobreno je za odrasle, djecu i bebe starije od 6 mjeseci, stoji u priopćenju Europske komisije, objavljenom u petak.

“Pozdravljam ovo veoma pravodobno odobrenje ažuriranog cjepiva (protiv) covida, koje će kao svoj cilj imati varijante u nastajanju i one koje se šire”, rekla je povjerenica Komisije za zdravstvo Stella Kiriakides.

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) u svojem najnovijem izvješću rekao je da u Europskoj uniji raste broj slučajeva zaraze covidom-19, no da su stope zaraze i dalje na niskoj razini.

“Covid-19 će kružiti usporedno sa sezonskom gripom tijekom nadolazeće jeseni i zime te moramo biti spremni”, rekla je Kiriakides.

Postupak odobravanja je ubrzan kako bi se zemljama članicama Unije omogućilo da se bolje pripreme za kampanje cijepljenja, prema Komisiji.

Njemačka tvrtka BioNTech u svijetu je postala poznata zbog razvoja cjepiva protiv covida-19 temeljenog na tehnologiji glasničke ribonukleinske kiseline (mRNK). BioNTech i njen američki partner Pfizer su tijekom 2021. dostavili više od 2,6 milijardi doza svog cjepiva. Ta se brojka smanjila na oko dvije milijarde prošle godine.