Opasnost od terorizma u Europskoj uniji i dalje je velika unatoč smanjenom broju napada, navodi se u izvješću Europola objavljenom u srijedu.

U izvješću EU-a o stanju i trendovima terorizma (TE-SAT 2022), koje je Europol predstavio u Den Haagu, navodi se da opasnost prije svega dolazi od pojedinačnih počinitelja s džihadističkom pozadinom i od krajnje desnih ekstremista.

Europa je, smatraju stručnjaci, također ugrožena posljedicama rata u Ukrajini i protivnicima mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa.

-Nalazi TE-SAT 2022 potvrđuju da terorizam i dalje predstavlja stvarnu i aktualnu opasnost za EU – rekla je izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle.

-U vrijeme geopolitičkih promjena, EU mora više nego ikad nastaviti sa svojim protuterorističkim mjerama. Europol će nastaviti blisko surađivati ​​sa svojim partnerima kako bi se suočio s izazovima koji dolaze – dodala je.

U 2021. istražitelji u državama EU-a registrirali su 15 terorističkih napada, uključujući neuspješne i spriječene pokušaje. Prema izvješću, to je znatno manje od 57 napada u godini ranije.

Četiri uspješna teroristička napada uključivala su tri džihadistička i jedan radikalno ljevičarski teroristički napad, stoji u izvješću.

Godine 2021. uhićeno je 388 osumnjičenih, dvije trećine za kaznena djela džihadističkog terorizma u Austriji, Francuskoj i Španjolskoj. U 2020. godini bilo je 449 uhićenja, u 2019. godini 723.

Prema izvješću, teroristička propaganda koja se širila putem interneta 2021. nastavila je odražavati teme povezane s covidom-19.

-Povećana količina vremena provedenog na internetu zbog ograničenja povezanih s covidom-19, između ostalih razloga, predstavlja čimbenik rizika na potencijalnom putu ranjivih pojedinaca do ekstremizma – navodi se.