Europski parlament je s 539 glasova za, 45 protiv i 48 suzdržanih prihvatio izvješće Siegfrieda Mureșana (EPP, Rumunjska) u kojem se navodi kako Hrvatska ispunjava sve kriterije za prihvaćanje eura od 1. siječnja 2023.

U izvješću se ističe kako je – unatoč tome što se procjena ispunjavanja kriterija donosila u kontekstu pandemije bolesti COVID-19, visoke inflacije i ruskog rata protiv Ukrajine –  Hrvatska pokazala spremnost za prihvaćanje eura.

Zastupnici su također ustvrdili da Hrvatska već ima višu razinu konvergencije cijena s europodručjem nego što je to bio slučaj s drugim državama članicama kada su prihvaćale euro. No, unatoč tome, Parlament očekuje kontinuirane napore hrvatske vlade kako bi se osigurala daljnja konvergencija cijena te da uvođenje eura ne dovede do umjetno izazvanih poskupljenja.

Izvjestitelj Siegfried Mureșan (EPP, Rumunjska) je rekao:

„Reforme koje je provela hrvatska vlada posljednjih godina osnažile su gospodarstvo te otvorile put ulasku Hrvatske u područje sa zajedničkom valutom. Jasno je da je članstvo u eurozoni ispravna odluka za državu, poduzeća i građane, kao i za razne sektore gospodarstva, poput turizma. Činjenica da Hrvatska postaje 20. članica eurozone dobra je vijest i za Europskuk uniju: to je dokaz održivosti i povjerenja u našu zajedničku valutu.”

Predsjednica parlamentarne radne skupine za euro, Margarida Marques (S&D, Portugal) dodala je kako je pristupanje Hrvatske jedinstvenoj valuti od 2023. prvi značajan proces europske integracije nakon Brexita i označava daljnje širenje eura na Balkanu.

‘Kada su europske vrijednosti dovedene u pitanje na našim granicama, to je jasan znak jedinstva, daljnje integracije i doprinosa snazi ​​eura kao globalne valute. Uvođenje eura u Hrvatskoj pokazuje da je zajednička valuta poticajan i čvrst projekt koji građanima jamči veću sigurnost i stabilnost.’, poručila je.

Mišljenje Parlamenta bit će proslijeđeno članicama eurozone koje su odgovorne za konačno odobrenje o uvođenju eura u Hrvatskoj.