Nogometna reprezentacija Nizozemske u susretu je 1. kola skupine C na EURU u Amsterdamu svladala Ukrajinu sa 3-2 (0-0).

Nizozemska je povela 2-0 golovima Wijnalduma (52) i Weghorsta (59), Ukrajina se vratila preko Jarmolenka (75) i Jaremčuka (79), samo da bi Dumfries (85) ipak osigurao tri boda “narančastima”.

Svoju bolju igru Nizozemska je okrunila pogocima početkom drugog poluvremna, a kod oba je svoje “prste” imao desni bočni Dumfries. On je u 52. minuti poslao prizemnu loptu u kazneni prostor gostiju, vratar Buščan nije ju uspio ukrotiti, a na odbijanac je natrčao Wijnaldum te zatresao mrežu. Sedam minuta potom Dumfries se izborio za loptu u kaznenom prostoru Ukrajine, prevario Mikolenka i poslužio Weghorsta kojemu nije bilo teško povisiti vodstvo Nizozemske.

Imala je Nizozemska utakmicu pod kontrolom sve do 75. minute, a tada je zablistao Jarmolenko, on je odigrao dupli pas s Jaremčukom i zatim opalio sa 20-ak metara, a lopta je završila u samom gornjem desnom kutu nemoćnog vetarana Stekelenburga. Samo četiri minute potom Ukrajina je izjednačila, Malinovski je izveo slobodni udarac s lijeve strane, zrakom se vinuo Jaremčuk i odličnim trzajem glavom još jednom ostavio Stekelenburga potpuno nemoćnim.

Dumfries je izrastao u apsolutnog junaka utakmice u 85. minuti kada je glavom sa šest metara pogodio suparnički gol nakon preciznog ubačaja Akea.

U prvoj utakmici ove skupine ranije u nedjelju Austrija je u Bukureštu svladala Sjevernu Makedoniju sa 3-1 (1-1) pa na ljestvici Austrija i Nizozemska imaju po tri boda, a Ukrajina i Sjeverna Makedonija su bez bodova.

U 2. kolu 17. lipnja igrat će Nizozemska – Austrija i Ukrajina – Sjeverna Makedonija.

 

(Hina)