Zbog strogih epidemioloških pravila oko ulaska u Ujedinjeno Kraljestvo niti na tribinama stadiona Hampden Park u Glasgowu nije se okupilo mnogo hrvatskih navijača.

Prije pet dana na londonskom Wembleyju protiv Engleske bilo je 300-tinjak hrvatskih navijača, dok je u Glasgowu ta brojka bila i manja.

Većinom su to bili naši ljudi koji žive i rade u Velikoj Britaniji. HNS je za utakmice na Hampden Parku imao pravo na oko 1.800 ulaznica, no nažalost ta je brojka na tribinama bila daleko manja.

Srećom, niti Čeha nije bilo previše, a ova utakmica nije izazvala niti veliku pažnju škotskih navijača jer se večeras u Londonu igra “bitka za Britaniju”, okršaj “Gordog Albiona” i Tartan Army”.

Prvu utakmicu na Hampden Parku, dvoboj između Škotske i Češka, pratilo je nešto manje od 10.000 gledatelja, većinom škotskih navijača.

Nažalost, britanske vlasti nisu maknule Hrvatsku s liste država koje moraju u desetodnevnu karantenu pri ulasku u zemlju pa su tako naši navijači mogli na Wembley i Hampden Park samo ako su odradili karantenu ili su u UK već duže vrijeme.

Zanimljivo, Europska nogometna reprezentacija (UEFA) je objavila kako razmišlja oduzeti Londonu finale EP-a, ako se Velika Britanija ne složi izuzeti strane navijače od pravila o obaveznoj desetodnevnoj karanteni.

UEFA je priopćila kako su se razgovori s vlastima u Londonu usmjerili na omogućavanje stranim navijačima da prisustvuju utakmicama “uz strogo testiranje na COVID-19 ili uz koncept ‘mjehura’ što bi značilo da će njihov boravak u Velikoj Britaniji biti kraći od 24 sata, a kretanje ograničeno na odobreni prijevoz i mjesta održavanja utakmica”.

Osim tri momčadi koje dolaze iz Velike Britanije – Engleske, Škotske i Walesa – sve ostale zemlje sudionice EURA su na žutom popisu, osim Turske koja je na strožem crvenom popisu.

“Times” u petak piše da se Budimpešta ponudila kao alternativa ako Wembley ne bude mogao prihvatiti strane navijače.

(Hina)