Nastavlja se hrvatsko “navijačko ludilo” njemačkim gradovima. Nakon Berlina i Hamburga, crveno-bijeli kvadratići preplavili su i središte Leipziga.

Za razliku od Berlina koji ima 3.8 milijuna stanovnika, te Hamburga koji ima 1.9 milijuna, treća hrvatska postaja u Njemačkoj je Leipzig, koji ima tek nešto više od 600.000 stanovnika.

Nakon Portugalaca, Čeha, Nizozemaca i Francuza u grad su stigli Hrvati i Talijani, no naših morskih susjeda kao da i nema. “Crveno-bijeli” kvadratići su preplavili Leipzig. Nakon skoro 100.000 hrvatskih navijača na ulicama Berlina, oko 30 tisuća u Hamburgu, u Leipzigu se očekuje oko 40.000 hrvatskih navijača.

Centar grada je pravi “bombončić”, sve je blizu, na dohvat ruke, a do stadiona se može i pješice.

Već sinoć je bilo “vatreno” u gradu. U trenucima dok je cijela Njemačka sa strepnjom pratila hoće li “elf” uspjeti izjednačiti protiv Švicarske i tako osvojiti prvo mjesto u skupini A, hrvatski navijači su slavili u središtu grada kao da su “Vatreni” već izborili osminu finala.

Markplatzom su odjekivale hrvatske pjesme, a okolni kafići i restorani su bili puni. Jake policijske snage su sve budno nadzirale, no sinoć nisu zabilježeni incidenti.

Slavlje se nastavilo i od ranog jutra na dan utakmice. Markplatz se vrlo brzo napunio hrvatskim, navijačima, a dio slavlje se preselilo na obližnji Wilhelm-Leuschner Platz odakle je predviđen zajednički odlazak prema stadionu udaljenom 30-tak minuta pješice. U 17.00 najavljeno je i razvijane velike navijačke zastave koja s ekipom iz Crikvenice nastavlja svoj put s reprezentacijom europskim i svjetskim stadionima.

Domaći stanovnici samo su gledali i smješkali, zabavno im je gledati “lude Hrvate”. Atmosfera je bila odlična, a hrvatski navijači optimistični.

“Nikada nismo izgubili od Italije, nećemo niti ovoga puta, nažalost bod nam neće biti dovoljan, ali ne sumnjamo u naše igrače,” kazala je skupina mladića iz Zagreba.

Teška situacija u kojoj se našla hrvatska vrsta nakon loših predstava protiv Španjolske i Albanije, kao da je i mobilizirala navijače.

“Nema predaje, još uvijek smo živi i možemo do osmine finala” dodaju.

Dio hrvatskih navijača je na putu do Leipziga zastao u češkim gradovima na “okrijepu”, Prag je udaljen svega 200 km, pa dio njih u Češkoj ima svoje “baze”. Stizalo se iz svih krajeva Njemačke, Austrije. Naravno i Hrvatske. Da je grad pun hrvatskih navijača vidjelo se i na parkirnim mjestima i u garažama gdje dominiraju hrvatske registarske pločice.

Mnogo hrvatskih navijača je u grad stiglo bez ulaznice. Stoga će dobar dio njih utakmicu pratiti u navijačkoj zoni na Augustusplatzu.

“Nažalost, nismo uspjeli, nadamo se da će se za osminu finala otvorit nešto ulaznica,” kazala su dvojica Osječana.

U “fan zoni” su dva velika ekrana, jedan od površine 84 kvadratna metra, a drugi 21 kvadratni metar. Prostor može primiti oko 15.000 ljudi, a ulaz je besplatan.

Utakmica između Hrvatske i Italije na rasporedu je večeras u 21.00 sati, a u isto vrijeme u Dusseldorfu će snage odmjeriti Španjolska i Albanija.

Uoči posljednjih 90 minuta natjecanja po skupinama, Španjolska je sa šest bodova osigurala prvo mjesto, Italija ima tri, a Albanija i Hrvatska po jedan bod.