Nakon što je kompletirano 2. kolo skupine B jedino je poznato kako su Španjolci osigurali plasman u osminu finala kao pobjednici skupine, a Italija, Hrvatska i Albanija još uvijek imaju izgleda za prolaz.

Od preostale trojke u najboljoj su poziciji “Azzurri” kojima je protiv “Vatrenih” dovoljan i bod za osvajanje drugog mjesta, bez obzira na ishod utakmice Španjolska – Albanija.

Jasno je i kako “Vatrenima” igra samo pobjeda, jer je teško očekivati kako bi im remi bio dovoljan. Na posljednja dva EURO-a, na kojima su sudjelovale 24 reprezentacije, nitko nije prošao s dva boda.

U slučaju da obje utakmice završe remijem, Hrvatska bi potonula na zadnje mjesto zbog lošije razlike pogodaka od Albanije.

Idealan rasplet u ponedjeljak bio i pobjeda Dalićevih odabranika i pobjeda ili remi Španjolske u susretu s Albanijom.

Tada bi Hrvatska bila druga, Italija treća, a Albanija posljednja. Drugo mjesto vodilo bi “Vatrene” ponovo u Berlin gdje bi ih u osmini finala čekala drugoplasirana ekipa iz skupine B u kojoj trenutačno vode Nijemci sa šest bodova, Švicarska ima četiri, Škotska jedan, a Mađarska je bez boda.

Kada bi i Hrvatska i Albanija u ponedjeljak slavile, imale bi po četiri boda i tada bi u borbi za drugo mjesto odlučivala gol razlika. Hrvatska je na -3, a Albanija na -1. Utješan je podatak kako su do sada četiri boda bila dovoljna za prolaz, barem s treće pozicije.

U slučaju da Hrvatska bude treća, igrala bi protiv pobjednika skupine E (Rumunjska 3, Slovačka 3, Belgija 0, Ukrajina 0) ili skupine F (Portugal 3, Turska 3, Češka 0, Gruzija 0).

Španjolska će kao pobjednik skupine 30. lipnja u Kolnu igrati protiv jedne od trećeplasiranih ekipa.

Podsjetimo, plasman u osminu finala osim dvije najbolje ekipe iz svake od šest skupina, osigurat će i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.