Vijeće EU-a u četvrtak usvojilo uredbu koja ima za cilj uvođenje previsokih carina koje bi u praksi zaustavile uvoz u EU žitarica, uljarica i proizvoda od njih iz Rusije i Bjelorusije.

“Nove carine imaju za cilj zaustaviti uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije u EU u praksi. Ove će mjere spriječiti destabilizaciju tržišta žitarica u EU-u, zaustaviti ruski izvoz nezakonito prisvojenog žita proizvedenog na teritoriju Ukrajine i spriječiti Rusiju da koristi prihode od izvoza u EU za financiranje svog agresorskog rata protiv Ukrajine”, izjavio je belgijski ministar financija Vincent Van Peteghem. Dodao je da je to još jedan način na koji EU pokazuje svoju potporu Ukrajini.

Uredba će stupiti na snagu 1. srpnja ove godine.

Europska unija je do sada uvela niz paketa sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu koje su bile usmjerene na energetski sektor i banke, ali je izbjegavala ciljati poljoprivredne proizvode ili gnojiva jer se pribojavala destabilizacije trgovine i ugrožavanja sigurnosti hrane za azijske i afričke zemlje koje uvoze rusko žito.

Stoga se EU sada, umjesto za sankcije, odlučio za previsoke carine, između 93 i 95 euro po toni pšenice, koje će onemogućiti uvoz u EU, ali omogućavaju neometani tranzit preko svoga teritorija u treće zemlje, skladištenje u carinskim skladištima u EU-u ili transport europskim brodovima.