Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije izvijestilo je birače da do srijede, 29. svibnja 2024., mogu podnijeti zahtjeve za privremeni upis, registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta na izborima za EU parlament u nedjelju, 9. lipnja.

Riječ je o podnošenju zahtjeva za privremeni upis, prethodnu registraciju, aktivnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta tzv. žute potvrde, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Birači podatke upisane u registar birača mogu provjeriti na: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača kao i podnošenje zahtjeva za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, prethodnu i aktivnu registraciju te izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta tzv. žute potvrda – birači mogu obaviti najkasnije do 29. svibnja 2024. putem sustava e-Građani ili u nadležnom upravnom tijelu županije ili Grada Zagreba.

Nadležna tijela županija i Grada Zagreba, koja vode registar birača, na svojim mrežnim stranicama objavit će svoje kontakt podatke i informacije o vremenu i mjestu rada.

Objava biračima i kontakti nadležnih upravnih tijela dostupna su na poveznici: https://mpu.gov.hr/vijesti/objava-biracima-za-izbore-za-clanove-u-europski-parlament-iz-republike-hrvatske-27974/27974, ističu iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije RH.