HDZ je osvojio najviše glasova na izborima za Europski parlament u 15 županija, a slijedi ga SDP s vodećom pozicijom u četiri županije i Gradu Zagrebu, dok je Fair play lista najviše glasova pripalo u Istarskoj županiji, pokazuju privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

HDZ je pobjedu odnio u Zagrebačkoj županiji, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-Dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Uz te županije, HDZ je i u inozemstvu osvojio najviše glasova.

Na drugom mjestu po broju osvojenih županija je SDP koji je pobijedio u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Primorsko-goranskoj te Gradu Zagrebu.

U odnosu na EU izbore prije pet godina HDZ je pobijedio u dvije županije više nego 2019. godine, dok je SDP s partnerima izgubio dvije županije. Riječ je o Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji. HDZ je u Koprivničko-križevačkoj županiji tijesno pobijedio za 112 glasova, osvojivši 34,82 posto naspram SDP-ovih 34,13 posto.

Fair play lista 9 predvođena dosadašnjim europarlamentarcem IDS-ovim Valterom Flegom pobijedila je u Istarskoj županiji s 47,40 posto glasova ispred SDP-a s 18,57 posto i HDZ-a s 11,90 posto.

U glavnom hrvatskom gradu SDP-u je pripalo 29,11 posto glasova, HDZ-u 24,52 posto, Možemo! je osvojio 14,02 posto, Domovinski pokret (DP) 10,41 posto na kandidacijska liste grupe birača Nine Skočak 4,75 posto.

HDZ je premoćno pobijedio u Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj, gdje je osvojio više od 52 posto glasova, dok je više od 40 posto dobio u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, , Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvansko županiji.

Prema privremenim podacima DIP-a, na izborima za EU parlament glasalo je 21,33 posto birača, dok je na posljednjim izborima 2019. glasovalo 29,85 posto birača.