Države članice Europske unije dogovorile su se u utorak da će svoje granice otvoriti putnicima izvan bloka koji su primili neko od cjepivo odobreno u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) čime je dano zeleno svjetlo za kineska i indijska cjepiva.

EU je do danas odobrio za uporabu cjepiva sljedećih proizvođača: Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca (kada su proizvedena u Europi), Johnson & Johnson te Novavax.

Osim tih cjepiva WHO je do sada odobrio kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac te cjepivo indijske farmaceutske tvrtke Bharat Biotech. Također je odobrio cjepivo AstraZenece koje u Indiji proizvodi Serum Institute.

Sve do sada, većina članica Unije nije prihvaćala putnike koji dolaze izvan bloka iz razloga koji nisu nužni, a cijepljeni su nekim proizvodom koje EU nije odobrio.

“Države članice trebale bi ukinuti privremeno ograničenje za nenužna putovanja osobama cijepljenima cjepivom koje je odobrio EU ili WHO”, stoji u preporuci koju su u utorak prihvatile vlade članica EU.

Preporuka se počinje primjenjivati 1. siječnja.

Ograničenja će se ukinuti za putnike koji su zadnju dozu prvog cijepnog ciklusa primili najmanje 14 dana prije dolaska i ne više od 270 dana prije dolaska.

Države članice EU dogovorile su se da će ukinuti i privremeno ograničenje za nenužna putovanja osoba koje su preboljele covid-19 unutar 180 dana prije dolaska u EU.

Za putnike cijepljene nekim cjepivom koje je odobrio WHO, države članice mogu također zatražiti negativan PCR test učinjen najranije 72 sata prije polaska ili mogu zatražiti dodatne mjere kao što su karantena ili izolacija.