Novo oporavilište za životinje Dumovec, objekt značajan za cijelu Hrvatsku vezano za rad znanstvenika na zaštiti prirode i biološke raznolikosti otvorili su u utorak ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Ovakvi objekti ne postoje u Hrvatskoj tako da će ovo biti itekako značajno za rad na zaštiti prirode i na biološkoj raznolikosti, za znanstvenike iz cijele Hrvatske a ne samo iz grada Zagreba”, istaknuo je Tomašević na konferenciji za novinare.

Ukupna vrijednost projekta je oko tri milijuna eura od kojih je 55 posto financirano iz proračuna Grada Zagreba, a ostalo je nacionalna komponenta i EU fondovi.

U oporavilištu će se moći oporavljati divlje životinje koje se zbrinjavaju iz prirode zbog ozljede ili iscrpljenosti, a bit će bitno i za rad državnih službi, poput carine i inspekcije jer će se omogućiti zbrinjavanje zaštićenih vrsta. Također će biti omogućena bolja skrb za sve napuštene životinje.

Novi smještajni kapaciteti djeluju u sklopu Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba te imaju uvjete za prihvat i prijevoz životinja i pružanje veterinarske skrbi.

Erlić je objasnio da je riječ o tri faze projekta u što je uloženo preko sedam milijuna eura europskih sredstava čemu treba dodati i sufinanciranja Grada i Vlade.

Istaknuo je da se kroz prioritet ulaganja u zaštitu prirodne baštine na području Hrvatske iz EU fondova realiziralo 52 projekta, te su se brojni nacionalni i parkovi prirode modernizirali, a među njima i Medvedgrad u Parku prirode Medvednica.

Ulaganja se, kaže ministar nastavljaju te s nikad većom EU omotnicom sredstava financiraju većinu javnih ulaganja na području Hrvatske, pa tako i u Zagrebu, gdje će se realizirati niz projekata, od Paromlina i biciklističkih staza do niza ulaganja vrtića, obrazovne infrastrukture i kulturne baštine.

Na konferenciji je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec pozvala osnovne i srednje škole da do 30. travnja prijave učenike na natječaj za dodjelu “Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”.

Tomašević je , referirajući se na najavu raspuštanja Sabora i raspisivanja parlamentarnih izbora rekao da “što prije izbori, to bolje za Hrvatsku da se počnu rješavati problemi koji se ne rješavaju desetljećima”.

Dodao je da je oporba, a posebice nakon imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, tražila odmah raspuštanje Sabora.