Za razliku od naše zemlje Poljaci se dobro snalaze u povlačenju novca iz EU fondova. Table s natpisima financirano od EU, nalaze se na brojnim objektima u Poljskoj.  Članovi Erasmus+ tima OŠ Sveti Petar Orehovec (3 učitelja i 6 učenika), koji je boravio u Poljskoj na razmjeni učenika od 24. do 28. rujna, primijetili su table s oznakama EU  na školama, vrtićima, vatrogasnim domovima, muzejima…

Da se u Poljskoj od stupanja u EU (2004.) obnovilo i izgradilo puno toga,  potvrdili su nam i domaćini iz Dzikowieca, malog mjesta udaljenog oko 2 sata od Krakowa. Osim Erasmus+ tima iz Svetog Petra Orehovca u Poljskoj su boravili i timovi partneri iz Italije i Poljske.  Glavna tema okupljanja bila je diskriminacija i tolerancija. Radionicu na tu temu domaćini su organizirali u Muzeju Kardynała Adama Kozłowieckog u mjestu Huta Komarowska. Orehovečki tim je, u skladu s izvještajima pučkog pravobranitelja, kao najdiskriminiraniju skupinu u Hrvatskoj predstavio Rome.

O diskriminaciji i holokaustu učenici su puno doznali prilikom posjete koncentracijskom logoru Auschwitz u kojem je stradalo oko 1.100.000 ljudi.

Kako je Erasmus+ projekt ” Small step for film, a big one for European citizen ship” (“Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo”) vezan uz medijski i građanski odgoj, domaćini  su pripremili  i radionice vezane uz film. Prvi dan u etno selu u mjestu Kolbuszowa, Erasmus+ timovi svoje znanje o filmu iskušali su prirodi. Naime, dobili su  karte s lokacijama etno sela na kojima su ih čekala pitanja o filmu.

Na drugoj filmskoj radionici dva predstavnika produkcije Kinoamatorksie.pl učenike su poučili nekim pojedinostima o svjetlu u filmu i pripremi sugovornika za dokumentarni film. Poslastica za učenike bio je posjet jedinom Muzeju kinematografije u Poljskoj. Muzej se nalazi u gradu Łódźu, sjedištu poljske filmske industrije, u čijim su studijima snimali i slavni redatelji Roman Polanski, Andrzej Wajda, Krzysztof Kieślowski

Ponešto o Poljskoj povijesti, kulturi i tradiciji Erasmus+ timovi partnerskih škola naučili su prilikom razgledanja Krakowa te u muzeju u Sandomierzu, gdje su posjetili i tunele ispod središta grada. Zahvaljujući tunelima  stanovnici tog krasnog grada spasili su se od Tatara. U etno selu u  mjestu Kolbuszowa  upoznali su tradiciju lončarstva, a neki od učenika i sami su na lončarskom kolu izradili male posude koje su ponijeli kućama za uspomenu.

 

Stojanka Lesički/prigorski.hr