U subotu će u Budvi započeti 24. Europsko momčadsko prvenstvo za šahiste te 15. Europsko ekipno prvenstvo za šahistice, a Hrvatska će imati svoje reprezentacije u obje konkurencije.

U konkurenciji šahista sudjelovat će čak 38 reprezentacija Staroga kontinenta te tri selekcije Crne Gore. Prvenstvo je vrlo jakog sastava, sa 129 velemajstora i 32 međunarodna majstora, a naslov prvaka brani Ukrajina, koja je prije dvije godine u Čatežu osvojila svoju prvu zlatnu europsku medalju.

Po rejtingu, najveći favoriti su Azerbajdžan s prosječnim rejtingom od 2701 bod, te Rumunjska i Njemačka sa 2676 bodova. Reprezentacija Hrvatske nastupit će u sastavu: Ivan Šarić, Ante Brkić, Saša Martinović, Leon Livaić i Marin Bosiočić, a s prosječnim rejtingom od 2594 boda rangirana je kao 14. momčad prvenstva. U novijoj povijesti europskih momčadskih prvenstava. od stvaranja nove šahovske karte Europe 1992. godine, najuspješnija je bila Rusija, koje iz poznatih razloga nema u Budvi, s pet zlatnih, tri srebrne i jednom brončanom medaljom. Visoki ugled uživa i Azerbajdžan s tri zlatna i po jednim srebrnim i brončanim odličjem, te Nizozemska s dvije zlatne medalje.

Hrvatska reprezentacija se iz dosadašnjih 14 nastupa može pohvaliti s četvrtim mjestom 2017. godine u Hersonissosu, petim mjestom u Batumiju 2019., te sedmim mjesta u Debrecenu 1992. i Puli 1997. godine.

U konkurenciji šahistica sudjelovat će 32 reprezentacije. Prvenstvo je vrlo jakog sastava, sa 37 velemajstorica i 70 međunarodnih majstorica, a naslov prvakinja iz poznatih razloga neće brani Rusija, koja je na europskim ekipnim prvenstvima osvojila čak sedam zlatnih, jednu srebrnu i dvije brončane medalje.

Po rejtingu, najveći favoriti su Gruzija s prosječnim rejtingom od 2471 bod, te Azerbajdžan sa 2392 i Njemačka sa 2385 bodova. Gruzija je na prethodnom prvenstvu u Čatežu osvojila srebro, a Azerbajdžan broncu.

Reprezentacija Hrvatske, kao spoj iskustva i mladosti, nastupit će u sastavu: Mirjana Medić, Ana Berke, Tihana Iveković, Anamarija Radiković i Eva Mihaljević, a s prosječnim rejtingom od 2116 bodova rangirana je tek kao 26. ekipa prvenstva. Očigledno, od naše selekcije ne mogu se očekivati čuda, pogotovo zato što je u prethodnih 13 nastupa samo jedanput izborila plasman među prvih 10. Na 7. Europskom ekipnom prvenstvu u Iraklionu 2007. godine osvojila je deveto mjesto. Veliki uspjeh bio bi plasman među prvih 20 ekipa.

Na prvenstvu u Budvi odigrat će se devet kola po švicarskom sustavu natjecanja u tempu od 90 minuta za prvih 40 poteza, 30 minuta za završetak partije i dodatak od 30 sekundi poslije svakog poteza, a plasman će se određivati na temelju broja osvojenih meč-bodova.