Nakon 11 odigranih kola na Zagrebačkom velesajmu završeno je Europsko prvenstvo u ubrzanom (rapid) šahu na kojem je sudjelovalo 439 igrača iz 40 europskih zemalja, a u konkurenciji 57 velemajstora i 55 međunarodnih majstora slavio je naturalizirani srpski velemajstor Aleksej Sarana.

On je u tempu od 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza nanizao osam pobjeda uz tri remija i tako zasluženo došao do naslova europskog prvaka.

Pola boda za njim zaostali su Armenac Haik Martirosian i Rumunj Bogdan Daniel Deac. Najbolji Hrvat je velemajstor Hrvoje Stević, koji je s 8,5 bodova podijelio 4.-18. mjesto, a primjenom dopunskih kriterija završio je na izvrsnom 9. mjestu.

Zdenko Kožul je također osvojio 8,5 bodova, a po dopunskom kriteriju je završio na 17. mjestu. Leon Livaić je s 8 bodova 21., a Bogdan Lalić, Ivan Šarić, Davor Rogić, Jadranko Plenča i Zoran Jovanović osvojili su po 7,5 bodova.

Konačni poredak najuspješnijih sudionika: 1. Sarana (SRB) 9,5 bodova, 2.-3. Martirosian (ARM) i Deac (RUM) po 9, 4.-18. Schoppen (NIZ), Bacrot (FRA), Gavrilescu (RUM), Jobava (GRU), Maksimović (BIH), Stević (HRV), Maurizzi (FRA), Pultinevičius (LIT), Safarli (AZE), Ragger (AUT), Fedorčuk (UKR), Navara (ČEŠ), Indjić (SRB), Kožul (HRV) i Aizenberg (IZR) po 8,5 bodova, itd.

U subotu će biti odigrano Europsko prvenstvo u brzopoteznom šahu, disciplini u kojoj za cijelu partiju igrači imaju samo tri minute uz dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza. Na tom prvenstvu odigrat će se 13 kola po švicarskom sustavu natjecanja.