Poduzetnik Elon Musk rekao je u srijedu kako očekuje da će kliničko testiranje na ljudima bežičnog moždanog čipa, koji je razvila njegova tvrtka Neuralink, započeti za šest mjeseci, nakon što je tvrtka propustila ranije rokove koje je on postavio.

Tvrtka razvija sučelja za moždane čipove za koje kaže da bi mogli omogućiti pacijentima s invaliditetom da se ponovno kreću i komuniciraju, a Musk je u srijedu dodao da će također ciljati na vraćanje vida.

Neuralink, sa sjedištem u području zaljeva San Francisco i Austinu u Teksasu, posljednjih je godina provodio testove na životinjama tražeći istodobno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak kliničkih ispitivanja na ljudima.

“Želimo biti izuzetno oprezni i sigurni da će dobro raditi prije nego što uređaj stavimo u čovjeka”, rekao je Musk u dugo očekivanoj informaciji o uređaju.

Govoreći pred mnoštvom odabranih uzvanika na prezentaciji u sjedištu Neuralinka koja je trajala gotovo tri sata, Musk je naglasio brzinu kojom tvrtka razvija svoj uređaj.

“Napredak će se isprva, osobito kada se tiče ljudi, možda činiti strašno sporim, ali radimo sve kako bismo ga paralelno potpuno razvili”, dodao je. “Dakle, u teoriji bi napredak trebao biti eksponencijalan.”

FDA nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Prve dvije ljudske primjene na koje cilja uređaj Neuralink bit će vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu učiniti, rekao je Musk.

“Čak i ako netko nikada nije imao vid, nikada, kao da je rođen slijep, vjerujemo da još uvijek možemo vratiti vid”, rekao je.

Događaj je prvotno bio planiran za 31. listopada, ali Musk ga je odgodio samo nekoliko dana prije bez navođenja razloga.

Posljednje javno predstavljanje Neuralinka, prije više od godinu dana, uključivalo je majmuna s moždanim čipom koji je igrao računalnu igricu razmišljajući sam.

Musk, koji također vodi proizvođača električnih vozila Teslu, raketnu tvrtku SpaceX i platformu društvenih medija Twitter, poznat je po ciljevima poput kolonizacije Marsa i spašavanja čovječanstva.

Njegove su ambicije za Neuralink, koji je pokrenuo 2016., istih velikih razmjera.

Želi razviti čip koji bi omogućio mozgu upravljanje složenim elektroničkim uređajima i na kraju omogućio osobama s paralizom da povrate motoričke funkcije i liječenje moždane bolesti poput Parkinsonove, demencije i Alzheimerove bolesti.

Također govori o osnaženju mozga pomoću umjetne inteligencije.

Neuralink, međutim, kasni u radu. Musk je u prezentaciji 2019. rekao da namjerava dobiti regulatorno odobrenje do kraja 2020.

Zatim je na konferenciji krajem 2021. rekao da se nada da će ove godine započeti ispitivanja na ljudima.

Neuralink je više puta propustio interne rokove za dobivanje odobrenja FDA-e za početak ispitivanja na ljudima, rekli su sadašnji i bivši zaposlenici.

Musk se ranije ove godine obratio konkurentu Synchronu u vezi s potencijalnim ulaganjem nakon što je izrazio frustraciju stručnjacima Neuralinka zbog njihovog sporog napretka, izvijestio je Reuters u kolovozu.

Synchron je u srpnju prešao veliku prekretnicu ugradnjom svog uređaja u pacijenta u Sjedinjenim Državama po prvi put.

Dobio je regulatorno odobrenje SAD-a za ispitivanja na ljudima 2021. i dovršio je studije na četiri osobe u Australiji.