Zapadni saveznici zabrinuti su ali i oprezni nakon nepotvrđenih izvješća o tome da su ruski projektili pali na selo na istoku Poljske, što Moskva niječe, a za što zasad nema potvrde ni iz Varšave, niti iz NATO-a ni iz SAD-a.

NATO je u utorak objavio da analizira izvješća o eksploziji u poljskom selu blizu granice s Ukrajinom u kojoj su poginule dvije osobe, a za koju je po nekim izvješćima, odgovorna Rusija. “Analiziramo ta izvješća i usko se koordiniramo s našom saveznicom Poljskom”, objavio je Savez.

Glavni tajnik Jens Stoltenberg kazao je da NATO prati situaciju u Poljskoj i da se saveznici međusobno konzultiraju.

Rekao je da je razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i izrazio mu sućut zbog gubitka života. “NATO prati stanje i saveznici se konzultiraju. Važno je da se utvrde sve činjenice”, naglasio je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel “šokiran” je zbog žrtava. “Šokiran viješću da je projektil ili drugo streljivo ubilo ljude na teritoriju Poljske. Moja sućut obiteljima”, objavio je Michel na Twitteru. “Stojimo uz Poljsku.”

Michel je rekao da je u kontaktu s poljskim vlastima, članovima Europskog vijeća i drugim saveznicima EU-a.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u kontaktu je sa svojim kolegama kako bi dobio više informacija o tome što se dogodilo u Poljskoj, rekao je njegov glasnogovornik.

Washington je oprezno reagirao na izvješća o ruskim projektilima koji su navodno pogodili poljski teritorij.

Bijela kuća, Pentagon i State Department rekli su da ne mogu potvrditi što se dogodilo i da surađuju s Poljskom u prikupljanju više inforamcija.

Agencije su javile da je američki predsjednik Joe Biden razgovarao s poljskim šefom države Andrzejom Dudom.

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller rekao je da Varšava podiže bojnu spremnost dijela svojih vojnih postrojbi i “provjerava ima li potrebe aktivirati Članak 4 NATO-a” o kolektivnoj obrani.

U Poljskoj je u utorak navečer održan hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu.

Dvoje ljudi poginulo je u eksploziji u Przewodowu, selu u istočnoj Poljskoj blizu granice s Ukrajinom, rekli su u utorak vatrogasci.

Brojne zemlje članice NATO-a odmah su reagirale, izrazivši veliku zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba u Ukrajini, te zatraživši da se razjasni što se dogodilo u poljskom selu.

Ukrajina je pozvala članice NATO-a da sazovu “hitan” sastanak. “Kolektivni odgovor na ruske akcije treba biti oštar i utemeljen na načelima. Među hitnim akcijama: samit NATO-a uz sudjelovanje Ukrajine kako bi se razmotrile nove zajedničke akcije koje će primorati Rusiju da promijeni smjer, te opskrba Ukrajine modernim zrakoplovima”, rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.

Dva su izvora rekla da bi se sastanak NATO-a mogao održati u srijedu.

Predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je pak da su na Poljsku pali ruski projektili i da se radi o “značajnoj eskalaciji” sukoba. “Ruske su rakete pogodile Poljsku”, rekao je Zelenskij u noćnom obraćanju. Nije pružio dokaze o tome da Rusija stoji iza napada, ističe Reuters.

“Što se dulje Rusija bude osjećala nekažnjivo, to će biti više prijetnji bilo kome u dometu ruskih projektila. Ispaljivati ​​projektile na teritorij NATO-a! Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu sigurnost! Ovo je vrlo značajna eskalacija. Moramo djelovati”, rekao je Zelenskij.

Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je izvješća da su ruski projektili pogodili poljski teritorij, nazvavši ih “namjernom provokacijom čiji je cilj eskalacija stanja”.

U priopćenju se kaže: “Nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice nisu izvršeni ruskim sredstvima za uništenje.”

Olupina koja je nađena na mjestu udara “nema nikakve veze s ruskim oružjem”, dodaje Moskva.

Neki su prorežimski mediji objavili i da se radi o ukrajinskim, a ne ruskim projektilima koji su pogodili poljski teritorij.

BBC piše da poljska vlada sada mora utvrditi što se dogodilo, a da snimke s mjesta nesreće pokazuju krater i prevrnutu prikolicu punu žitarica. Druga snimka pokazuje fragment projektila.

BBC navodi da Rusija nema interes ciljati poljske farme, pa da je moguće objašnjenje i neka vrsta pogreške.