Ruska invazija na Ukrajinu traje već 14 dana, a sankcije prema Rusiji se pooštravaju, ali Rusija najavljuje protumjere prema Zapadu.

O ekonomsku aspektu krize u studiju 24sata govorila je ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević.

– Moramo shvatiti da dobar dio ruske nafte i plina odlaze u zemlje EU, a ne SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo. SAD si može priuštiti takvu taktiku ne ovisi o energentima iz Rusije, isto tako kad su cijene nafte visoke, onda su neki drugi izvori nafte. SAD ima zalih nafte i može ih ako je nafta dovoljno skupa kroz te neke proizvodne tehnike koje mogu koristiti, mogu i nadomjestiti rusku naftu. Oni su puno manje izloženi od zemalja Europske Unije  – kazala je.

Dodaje kako se oni tim potezom nadaju da će potaknuti i druge zemlje da krenu tim putem.

– Njemačka ministrica vanjskih poslova je rekla da to bi za Njemačku značilo kaos, što samo govori o tome koliko je Njemačka kao motor europske ekonomije ovisna o ruskom plinu i nafti – dodaje.

Smatra kako sankcije funkcioniraju, ali kako ipak neće agresiju u nekom kratkom roku prekinuti.

– Ono što se SAD i EU nada je to da će uspjeti prouzročiti bankrot u Rusiji i da će se onda ratni stroj ispuhati jer ga Putin neće moći financirati pa će to presuditi i samoj invaziji. Dakle, na neki način to je taktika izgladnite zvijer jer jednostavno je prevelik rizik ulaska u direktan konflikt, ali sankcije svakako funkcioniraju te daju rezultata, ali nisu dovoljne da bi on instantno prestao s agresijom – govori Pribičević.

Procjene su da bi Rusija mogla bankrotirati do 15. travnja, a kako kaže Pribičević, oni su sada par koraka do bankrota.

– Zapravo na neki način ruskoj ekonomiji onemogućili ste da stabiliziraju tečaj tako što ste centralnoj banci, na neki način, zaplijenili njihove rezerve koje oni koriste da bi zadržali tečaj na određenoj razini, a s druge strane imate kompanije koje odlaze iz Rusije u velikom broju i kompletno svojim zaposlenicima daju otkaze. Kako to znamo? Iako postoji jaka blokada medija, svejedno ljudi pišu svojima u Ukrajini ili Europi da su dobili otkaz. Usudim se reći da su to jedne škare koje ga pritišću i zapravo jednom kad bankrotirate onda je igra gotova. Na neki način imamo osjećaj da to Kina i jedva čeka jer će im onda slaba Rusija doslovno pasti u njihovo krilo i postat će Rusija ovisna o Kini što je možda nešto s čim Kina kalkulira, pogotovo zbog velikih rudnih bogatstava i sirovina koje Rusija ima, a Kini trebaju – kazala je Pribičević.

Otkrila je kako je optimističniji scenarij – pusta prijetnja jer kako Europa ne može bez ruskih energenata, tako Rusija ne može bez inozemno priljeva deviza iz EU, govori Pribičević. Dok najcrnji scenarij je da se potpuno ukine priljev energenata što bi Europu gurnulo u recesiju, 2-3 posto pad BDP-a što vi u konačnici s inflacijom značilo jednu dugotrajnu i dublju recesiju, dodaje.