Troje ekoliških aktivista, članova organizacije Just Stop Oil proglašeni su krivima na Prekršajnom sudu u Londonu zbog ometanja teniskih mečeva u Wimbledonu dobivši uvjetne kazne u rasponu od šest do 18 mjeseci.

Troje umirovljenika Deborah Wilde (69), William Ward (66) i Simon Milner-Edwards (67) utrčali su 5. srpnja prošle godine na teniske terene Wimbledona bacajući konfete i dijelove puzzla nakratko prekinuvši dva meča.

Wilde i Milner-Edwards su prekinuli meč prvog kola na terenu broj 18 između Bugarina Grigora Dimitrova i Japanca Shoa Shimabukura, dok je dva sata kasnije Ward na istom terenu prekinuo dvoboj Britanke Katie Boulter i Australke Darije Saville.

Troje optuženih, koji su se sami zastupali na sudu, priznali su ulazak na teniski teren, ali odbivši optužbe za teški prijestup. Na koncu su Wilde i Ward uvjetno osuđeni na po šest mjeseci, a Milner-Edwards na 18 mjeseci.

Just Stop Oil je organizacija koja nastoji utjecati na britansku vladu kako bi zabranili eksploataciju novih nalazišta nafte ili prirodnog plina.

Šest aktivista prošle je godine dobilo uvjetne zatvorske kazne i društveno koristan rad zbog ometanja utrke Silverstone F1 Grand Prix 2022. Troje drugih aktivista je dobilo kazne rada za opće dobro nakon što su nakratko prekinuli kriket utakmicu između Australije i Engleske u ljeto 2023.