Europska komisija je u utorak predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji, među inim, uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke te najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte.

Četiri paketa sankcija koje je Europska unija do sada uvela “teško su pogodila i ograničila političke i ekonomske mogućnosti Kremlja i vidimo opipljive rezultate”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Međutim, to nije dovoljno s obzirom na razvoj događaja i užasne slike pokolja iz Buče i drugih mjesta u Ukrajini.

“Moramo dodatno pojačati naš pritisak i danas predlažemo nove, oštrije i šire sankcije tako da još dublje pogode rusko gospodarstvo”, rekla je von der Leyen.

Peti paket sankcija počiva na šest stupova. Prvi je zabrana uvoza ugljena iz Rusije, koja godišnje iznosi četiri milijarde eura. Drugi stup je zabrana svih transakcija za četiri ključne ruske banke, uključujući VTB, drugu najveću rusku banku. Te četiri banke koje će biti potpuno isključene s tržišta, predstavljaju 23 posto ruskog bankovnog sektora.

Treći stup je zabrana pristajanja ruskih brodova i brodova kojima upravlja Rusija u europske luke. Tu je ostavljena mogućnost iznimke za brodove koji prevoze hranu i poljoprivredne proizvode, humanitarnu pomoć ili energiju. Dodatno se predlaže zabrana ruskih i bjeloruskih prijevoznika u cestovnom prometu.

“Ta zabrana drastično će ograničiti mogućnosti ruske industrije da dođe do ključne robe”, navodi Komisija.

Četvrti stup predviđa daljnje ciljane zabrane izvoza vrijedne 10 milijardi eura u područjima u kojima je Rusija naročito ranjiva.

To uključuje, primjerice, kvantna računala i napredne poluvodiče, osjetljive strojeve i transportnu opremu, što bi dodatno trebalo degradirati rusku tehnološku bazu i industrijske kapacitete.

Peti stup uključuje nove zabrane uvoza, u vrijednosti 5,5 milijarde eura kako bi se prekinuo dotok novca iz Rusije i njezinih oligarha za proizvode od drveta do cementa, od morskih plodova do pića.

Šesti stup uključuje vrlo ciljane mjere poput zabrane ruskim tvrtkama da sudjeluju u javnim nabavama u državama članicama, zabranu bilo kakve financijske pomoći s razine država članica ili EU-a za ruska javna tijela. Također se predviđa proširenje popisa sankcioniranih osoba.