Europska komisija je u srijedu predložila novi paket makroekonomske pomoći Ukrajini vrijedan 18 milijardi eura povoljnih zajmova za sljedeću 2023. godinu.

Komisija bi ta sredstva trebala osigurati zaduživanjem na financijskim tržištima. Pomoć će biti u obliku vrlo povoljnih zajmova, Komisija će subvencionirati kamate, rok dospijeća je do 35 godina, a glavnica bi se otplaćivala tek nakon 2033. godine.

Komisija bi isplaćivala Ukrajini svaki mjesec sljedeće godine po 1,5 milijardi eura. Zauzvrat, Ukrajina  se treba obvezati da će poštovati vladavinu prava i demokratske institucije.

Ti iznosi trebali bi pokriti dobar dio kratkoročnih potreba za financiranjem Ukrajine, koje tamošnje vlasti i Međunarodni monetarni fond procjenjuju na 3 do 4 milijarde eura mjesečno.

Komisija je do sada isplatila 4,2 milijarde eura makroekonomske pomoći Ukrajini, a do kraja ovoga mjeseca isplatiti će još 2,5 milijarde eura.

Zahvaljujući predloženoj pomoći od 18 milijardi eura, koje još trebaju podržati Vijeće i Europski parlament, Ukrajina će moći isplaćivati plaće i mirovine, osigurati funkcioniranje osnovnih javnih usluga, škola, bolnica i smještaj za prognane osobe. Također će pomoći u održanju makroekonomske stabilnosti, u obnovi kritične infrastrukture koja je razorena u ruskoj agresiji, poput energetske infrastrukture, vodovoda, prometnih mreža, navodi Komisija.