Povodom Svjetskog dana hipertenzije Koprivničko-križevačka županija i Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u suradnji sa centrom Europe Direkt Koprivničko-križevačke županije, u sklopu „EU projekta Zdravi, aktivni i online“, danas su u Koprivnici organizirali edukativnu tribinu koju su podržali župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici, križevački gradonačelnik Mario Rajn, ravnateljica ZZJZ KKŽ Draženka Vadla sa suradnicima i predstavnici PORA-e Razvojne agencije KKŽ.

U sklopu tribine građanima je predstavljena važnost zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti te nužnost promjena loših životnih navika čime se mogu izbjeći ozbiljni zdravstveni problemi koji smanjuju kvalitetu života.

IMG_5092

Svjetski dan hipertenzije obilježava se od 2005. godine kada ga je inicirala Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije. Od tada se obilježava svake godine s ciljem podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog udara i srčanog udara.

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija (krvni tlak > 140/90) je tiha podmukla bolest koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, sve dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa. Hipertenzija predstavlja globalnu epidemiju i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i invaliditet na globalnoj razini.

Gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije 1.28 milijardi odraslih osoba u dobi 30-79 godina, na razini svijeta ima hipertenziju. Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, posebice koronarne bolesti srca i moždani udar, ali i za kronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmiju i demenciju. Prema procjenama, 18 % svih smrti na razini svijeta može se pripisati hipertenziji (oko 9.4 milijuna ljudi).

IMG_5106

Hipertenziju je potrebno liječiti, uglavnom lijekovima koji smanjuju krvni tlak, kako bi se smanjio rizik od navedenih ozbiljnih ishoda. Vrijednosti krvnog tlaka treba snižavati ispod 140/90 mmHg.

Nažalost, gotovo 50 % osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa, odnosno ne uzimaju potrebne lijekove i ne mijenjaju štetne životne navike. To znači da 75 % populacije s povišenim krvnim tlakom na razini svijeta, ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt. Glavni problem tako loše kontrole hipertenzije predstavlja to što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni krvni tlak. Naime, mjerenje krvnog tlaka je osnova u postavljanju dijagnoze i praćenju učinka terapije.

Stoga su u sklopu današnje Edukativne tribine djelatnici Zavoda za javno zdravstvo mjerili krvni tlak građanima i savjetovali ih u vezi ostalih potrebnih aktivnosti koje trebaju poduzeti građani kod kojih je izmjeren povišen krvni pritisak.

Građani su dobili i brošuru u kojoj su prikazani savjeti i upute o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti i kako na dnevnoj osnovi organizirati svoj život na zdraviji način. U skladu sa povezivanjem Edukativne tribine i Svjetskog dana hipertenzije naglašeno je da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika:

  • smanjenjem unosa soli
  • uravnoteženom pravilnom prehranom
  • prestankom pušenja
  • izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
  • redovitom tjelesnom aktivnosti
  • održavanjem normalne tjelesne težine

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50 % hipertenzija, tjelesna neaktivnost za oko 20 % i pretilost za oko 30 % svih hipertenzija.

Projekt „Zdravi, aktivni i online“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020. Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija,  projektni partner je Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, a stručnu podršku i provedbu pruža PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ.

Ukupna vrijednost projekta je 239.299,82 kn.

Opći cilj projekta je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Koprivničko-križevačke županije dok je specifični cilj promicanje zdravih navika učenika osnovnih škola s područja županije vezanih uz zdravu prehranu i važnost kretanja na moderan i inovativan način.