Jedna od pet žena u Hrvatskoj doživjet će moždani udar, a jedna od tri oboljele umrijet će od posljedica te bolesti, upozorili su organizatori Dana crvenih haljina, uoči edukativne kampanje pokrenute kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima već šestu godinu zaredom organiziraju tu javnozdravstvenu akciju kojom se upozorava da žene imaju dodatne, nedovoljno prepoznate, specifične rizike nastanka moždanog udara.

Ističu važnost prevencije jer se “više od 80 posto moždanih udara uspješno sprječava pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom načina života”.

Cilj edukativne kampanje Dan crvenih haljina podizanje je svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnost promjene načina života.

Organizacijski odbor čine volonterke, redom vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb – neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Marina Roje Bedeković, Zdravka Poljaković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopedinja Dinah Vodanović.

Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica organizacijskog odbora akcije, ističe da su uz podršku saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku pokrenuli proceduru za izglasavanje Nacionalnog dana borbe protiv moždanog udara te vjeruje da će taj postupak uskoro biti okončan.

Ususret Danu crvenih haljina organizirat će se brojne aktivnosti poput stručnih skupova i edukativnih nastupa liječnica, a akciji će osobito pridonijeti i javni angažman žena koje su preboljele moždani udar i koje svojim pričama žele osvijestiti važnost prevencije.

U srijedu, 31. siječnja, na Trgu Petra Preradovića za građanstvo će biti organizirani preventivni neurološki pregledi te humanitarni buvljak u suradnji s članicama Lions cluba Meridijan na kojem će se skupljati novčana sredstva za udruge za aktivnosti s konjima za djecu s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom.

Svečano obilježavanje akcije održat će se 2. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i moći će se pratiti online na društvenim mrežama. Zvijezde večeri bit će hrabre žene koje su preživjele moždani udar, a one će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri.

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak, 2. veljače, odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.