Dvodnevni hip hop festival “Drito iz Tvornice”, koji je lani u rekordnom roku postao najvažnije zimsko hip hop okupljanje, u zagrebačku Tvornicu kulture dovodi najbolji rap line up na ovim prostorima, izvijestili su organizatori najavivši dolazak Ede Maajke, Dječaka i nekoliko underground rap bendova.

U petak, 27. siječnja, na pozornici velike dvorane nastupit će Edo Maajka, Bad Copy, Oni, Kendi i Krankšvester, koji će udružiti snage sa Sajsi MC.

Nakon što je u istoj godini rasprodao Vintage i KSET, Edo Maajka, koji priprema novi album, nastupa na najvećem zimskom hip hop festivalu, najavljuju organizatori. U Tvornicu, dodaje se, sa miksom svojih najvećih hitova i iznenađenjima nastupit će i beogradski hip hop bend Bad Copy.

Krankšvester & Sajsi MC, koji čine osječki rap dvojac Triki & Sett i reperica Sajsi MC, prvi put su zajedno nastupali u Tvornici povodom Halloween programa “Štaš bit?” 2015. godine. Nakon nekoliko godina zajedničkog djelovanja MC-I Jantar, Kali i Scriptor te producenti KolAK47 i DJ Noki Nole oformljuju grupu “Oni”, te objavljuju album prvijenac “Lajtmotiv”.

Festival će, najavljuju organizatori, poslužiti i kao lansirna rampa za nova imena regionalne hip hop scene, pa će nastupiti Kendi i Furio Đunta.

Mikrofone u subotu, 28. siječnja, preuzimaju Dječaci, Kiša metaka, Mimi Mercedez, Furio Đunta, Krešo i Žuvi, te eksplozivna kombinacija High5 i Kuku$.

Dječaci su nakon albuma “Drama” i “Istina” objavili i treći studijski album “Firma”, a ta splitsko – zagrebačka kombinacija u Tvornici nastupa u izvornoj hip hop formi, najavljuju organizatori. Također dolaze “vladari trap svijeta” High5 i urbane legende Kuku$ Klan.

Nastupa i gangsta rap bend Kiša metaka iz Splita, 3 MCa i 1 DJ, koji imaju dva studijska albuma te su posljednjih godina najveća underground rap senzacija. Ponovno dolaze i splitski modeli Krešo i Žuvi koji su na posljednjem koncertu s Kuzmom & Shaka Zuluom rasplesali više od tisuću posjetitelja u Tvornici.

Mimi Mercedez, reperica iz Beograda, članica hip hop kolektiva “Bombe devedesetih” privukla je pozornost svojim samostalnim uratkom “Napaljene Uličarke”. Neke pjesme su na YouTubeu odavno prešle nekoliko milijuna pregleda.

Furio Đunta po struci je kirurg, a slovi kao jedan od kvalitetnijih MC-eva na Balkanu. Svoj je debi album “Lucidan potez” objavio 2013., a godinu kasnije “Instant harizmu”, dodaje se.

“Nakon prošlogodišnjeg izdanja na kojem je predstavljeno pet bendova iz regije u punom Velikom pogonu, širenje na dva dana i povećanje broja izvođača logičan je korak razvoja događaja”, navode organizatori i ističu da je lanjski događaj u rekordnom roku postao najvažnije hip hop okupljanje u Zagrebu u zimskim mjesecima.

(Hina)

fah