Hrvatske džudašice Iva Oberan i lara Cvjetko zauzele su peto, odnosno sedmo mjesto u kategorijama do 63 kilograma, odnosno 70 kilograma na IJF “grand slamu” u Bakuu te tako osvojile vrijedne bodove u borbi za osiguranje plasmana na Olimpijske igre u Parizu 2024.

Oberan je u kategoriji do 63kg ostvarila pobjede protiv Kazahstanke Esmigul Kujulove, Talijanke Sare Lisciani i Mađarice Szofi Ozbas da bi u četvrtfinalu izgubila od prve nositeljice kategorije Britanke Lucy Renshall, a onda i u borbi za broncu od Japanke Utane Terade.

“Zadovoljna sam što sam pokazala danas kroz svoje borbe, mislim da sam bila koncentrirana tijekom cijelog dana što je bilo ključno do dolaska u borbu za medalju. Drugo peto mjesto u dva tjedna, naravno da mi je žao radi poraza za brončanu medalju, ali to su novi bodovi i stvarno mogu biti zadovoljna kako sam odradila. Sada slijedi mala pauza, a onda pripreme za posljednji turnir u sezoni IJF Masters”, izjavila je Oberan.

Aktualna viceprvakinja svijeta do 70kg Cvjetko je u eliminacijama bila bolja od Talijanke Irene Pedrotti, i Azerke Gunel Hasanli, dok je prvi poraz uslijedio u četvrtfinalu protiv Belgijanke Gabrielle Willems. Potom je još izgubila i od Austrijanke Michaele Pollers, srebrne s prošlogodišnjih OI u Tokiju.

“Iako sam se dobro osjećala i dobro sam otvorila dan, pogreške u četvrtfinalu i u repasažu koštale su me polufinala odnosno borbe za broncu. Ne bih ništa posebno izdvojila, planovi za nastavak sezone su pripreme u Albaniji i Mađarskoj, za IJF Masters u Jeruzalemu koji je ujedno i posljednji turnir za ovu sezonu”, kazala je Cvjetko.

Ovime su Oberan i Cvjetko osvojile itekako vrijedne bodove na Svjetskog rang ljestvici, Oberan osvojila je 360, a Cvjetko 260 bodova.