Zbog sumnje da su kao njegovatelji u zagrebačkom domu za starije u Maksimiru, uglavnom koristeći njihove bankovne kartice te mobilno bankarstvo, 2021. štićenicima ukrali više od 11.800 eura, policija je kazneno prijavila makedonskog i srbijanskog državljanina, koji je u bijegu.

Iz zagrebačke policije u četvrtak su objavili kako 26-godišnjeg državljanina Makedonije i 35-godišnjaka iz Srbije sumnjiče za dogovore o počinjenju kaznenog djela, teške krađe i pranje novca.

Tereti ih da su krajem srpnja 2021., nakon što su se zaposlili u ustanovi za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama na području, iskorištavali bespomoćnost, teško zdravstveno stanje i poodmaklu životnu dob štićenice te joj ukrali mobitel i bankovnu karticu.

Od nje su pribavili PIN broj kartice, nakon čega su u iduća dva mjeseca u šest navrata na bankomatima podigli ukupno 36.300 kuna.

Osumnjičeni su i da su u četiri navrata koristili karticu za plaćanje na dva različita prodajna mjesta, u iznosu od 19.890 kuna.

U policiji navode i da je dvojac, u pokušaju prikrivanja tragova, iskoristio okolnost da je na štićeničinom mobitelu bila instalirana aplikacija mobilnog internet bankarstva, te su s drugim štićenikom istog doma u kolovozu 2021. otišli u banku i u njegovo ime ugovorili mobilno bankarstvo.

Potom su s računa štićenice u pet navrata prenijeli novac na račun štićenika u ukupnom iznosu od 20.500 kuna.

Kako bi prikrili tragove, dvojica lopova zatim su taj novac prebacivali na vlastite bankovne račune, kao i na devizni račun 35-godišnjaka.

U policiji procjenjuju da su štićenike doma ukupno oštetili za 11.820 eura, pri čemu su  29-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku, dok se za 35-godišnjakom intenzivno traga.