Zbog sumnje da su utajom poreza državni proračun oštetili za 49 tisuća eura, a za još 17 tisuća tvrtku koju su vodili na riječkom području i s čijeg su računa podizali novac, kazneno su prijavljeni 54-godišnjak, koji je u bijegu, i njegova 62-godišnja poslovna partnerica.

Iz primorsko-goranske policije u četvrtak su objavili rezultate kriminalističke istrage kojom su 54-godišnjak i 62-godišnjakinja osumnjičeni da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Terete ih da su u mjesečnim prijavama PDV-a za tri ljetna mjeseca 2021. godine prikazali fiktivne račune.

Na taj su način, bez valjane osnove i protupravno nadležnoj poreznoj upravi, a na štetu državnog proračuna, iskazali pravo na povrat poreza u ukupnom iznosu od oko 49 tisuća eura, koji je djelomično i ostvaren isplatom na račun tvrtke.

Pod sumnjom su i da su, u namjeri ostvarivanja prava na povrat PDV-a, izradili neistinite poslovne isprave (ugovore o pružanju savjetničkih usluga, izlazne račune, otpremnice i druge) te ih prikazali u prijavi za isti mjesec.

Prvoosumnjičeni 54-godišnjak, koji je trenutno u bijegu i nedostupan je policiji, pritom je u nekoliko navrata tijekom 2021. s računa tvrtke i putem bankomata podizao novac koji nije vratio, niti ga je u poslovnim knjigama opravdao kao poslovni trošak.

Vezano uz to, policija drugoosumnjičenu 62-godišnjakinju teredi da kao odgovorna osoba nije zaštitila imovinske interese tvrtke, već je 54-godišnjaku na štetu tvrtke omogućila  stjecanje protupravne imovinske koristi u iznosu većem od 17 tisuća eura.

Oboje su po dovršetku kriminalističke istrage kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.