Zbog teških ozljeda koje su na Badnjak u Slavonskom Brodu nanijeli 22-godišnjem mladiću u kostimu Djeda Mraza, dvojica optuženika u srijedu su na sudu nepravomoćno proglašena krivima – prvi je dobio dvije godine zatvora uvjetno uz šest mjeseci bezuvjetno, a drugi osam uvjetno.

Na slavonskobrodskom Općinskom sudu prvooptuženi Matej Marković (25) osuđen je na godinu i četiri mjeseca zatvora, pri čemu neuvjetovani dio, odnosno kazna koju mora odslužiti, iznosi šest mjeseci u slučaju da ne počini isto kazneno djelo.

Drugooptuženi Đuro Baričić osuđen je na osam mjeseci uvjetno.

Kažnjeni su jer su lani 24. prosinca, udarcima nogom u glavu, u tučnjavi u središtu Slavonskog Broda teško ozlijedili Kristijana Ereiza (22) odjevenog u kostim Djeda Mraza.

Tučnjavu su snimile obližnje kamere i iz njih je vidljivo da su osuđenici fizički nasrnuli na Ereiza, pri čemu ga je Marković dva puta udario nogom u glavu dok je ležao na tlu.

“Drugi udarac bio je tako snažan da je zadobio natečenje glave, perforaciju prsnuća lijevog bubnjića i potres mozga gubitkom svijesti”, rekla je sutkinja Silvija Sajfert obrazlažući presudu. Drugooptuženi Baričić oborenog je Ereiza potom udario nogom u prsni koš.

Neizvjestan ishod Ereizevog sluha

Ereizov zastupnik i odvjetnik Zoran Matajić je nakon izricanja presude kratko izjavio da mladić još trpi posljedice ozljeda zadobivenih u tučnjavi te da je neizvjestan ishod vezan uz njegov sluh.

Krešimir Kmet, opunomoćenik prvooptuženog Markovića, najavio je kako će se najvjerojatnije žaliti na presudu.

Nezadovoljan je, naime, dijelom presude koji se odnosi na zatvorsku kaznu, s obzirom da je tri mjeseca već proveo u istražnom zatvoru, a sada je dobio još šest mjeseci zatvora.

Inače, Markoviću je danas ukinut istražni zatvor, koji se ne može produžiti u izdržavanje izrečene kazne, te će naknadno biti upućen na izvršavanje zatvorske kazne.