Manjom uplatom PDV-a i poreza na dobit, te time što porez na dohodak uopće nisu obračunali niti uplatili, dvojica Talijana oštetili su tvrtku kojoj su suvlasnici i državni proračun za ukupno skoro sedam milijuna kuna, priopćila je u četvrtak primorsko-goranska policija.

Policija je talijanske državljane u dobi od 22 i 56 godina, kao odgovorne osobe u tvrtki na području županije, nakon istrage prijavila za više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta.

O sumnjičeni su da su obračunali i uplatili manji PDV i porez na dobit te da nisu obračunali i uplatili ni porez na dohodak od kapitala za 2019. godinu.

Na taj su način počinili dva kaznena djela utaje poreza ili carine te oštetili državni proračun za više od milijun kuna.

Nadalje, obojica se terete da nisu potpuno, ažurno i ispravno vodili poslovne knjige te time počinili kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Starijeg Talijana policija sumnjiči i za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, jer je temeljem nevjerodostojne i neistinite dokumentacije, koja nema veze sa stvarnim poslovnim odnosima, od lipnja do listopada 2019. s deviznog računa tvrtke obavljao isplate dvjema bugarskim tvrtkama u ukupnoj vrijednosti od oko 5,8 milijuna kuna.