Protiv dvojice državljana Republike Hrvatske i Republike Srbije (1958. i 1955.), nedostupnih hrvatskim tijelima kaznenog progona, ​Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo ​je ​optužnicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva​.

Tereti ih se da su ​ratni zločin počinili ​u večernjim satima 27. siječnja 1993., u privremeno okupiranom selu Mratovo (zaseok Džaje, općina Promina)​,​ tijekom  oružanog sukoba JNA, naoružanih paravojnih postrojbi milicije, teritorijalne obrane i vojske tzv. RSK s jedne strane, s regularnim i obrambenim oružanim snagama RH s druge strane, kao pripadnici paravojne postrojbe ​”​75. motorizirane brigade vojske​”​ tzv. RSK​.

Prema optužnici, dvojac je postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata te dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

U kući nepoznatog vlasnika, kako ih se tereti, najprije su tukli i zlostavljali slijepog civila hrvatske nacionalnosti (1928.)​,​ te mu nanijeli teške tjelesne ozljede te su ga potom izveli iz kuće, tjerali ispred sebe na otvorenom prostoru i zatim, svaki od njih dvojice, ispalio je u njega više hitaca iz automatske puške. Civil je zadobio teške tjelesne ozljede u vidu višestrukih prijeloma kostiju lubanje te je preminuo na mjestu događaja.

Kako je objavljeno na stranicama DORH-a, u optužnici je predloženo da se okrivljenicima sudi u odsutnosti​.