Središnja izborna komisija SDP-a utvrdila je u srijedu poslijepodne da su dovoljan broj potpisa za kandidaturu za predsjednika stranke prikupila dvojica kandidata – aktualni predsjednik Zoran Milanović i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.

“Središnja izborna komisija zaprimila je sve kandidature i potpise za stranačke dužnosti i utvrdila da su uvjete za kandidiranje, među kojima i broj potrebnih potpisa, ispunila dva kandidata, Zoran Milanović i Zlatko Komadina”, potvrdio je Hini predsjednik Komisije Vedran Lendić.

Treći kandidat Duško Polovina Lungo nije uspio prikupiti potrebnih 1000 potpisa potpore članova SDP-a i kandidatura mu nije valjana, no Lendić nije želio otkriti koliko je potpisa Polovina dostavio, a naglasio je da će o tomu još raspravljati Glavni odbor stranke u subotu.

Izvijestio je da je za svaku od preostalih stranačkih dužnosti, potpredsjednike, članove Predsjedništva i Glavnog odbora stranke više pravovaljanih kandidatura.

Zlatko Komadina potpise je predao još u petak, a kandidaturu mu je poduprlo više od 5000 članova SDP-a.

Potpise je tri dana kasnije, dan prije isteka roka, predao i Zoran Milanović, i to u dvostruku većem broju (10.418), nakon čega su iz Komadinina stožera počele pristizati optužbe da im je u čak šest županija onemogućeno prikupljanje potpisa te da su članovi stranke bili izloženi pritiscima da ne potpisuju za Komadinu. Takve su optužbe u Milanovićevu taboru odbili, tumačeći ih kao gubitnički mentalitet.

Unutarstranački izbori u SDP-u raspisani su krajem siječnja, a prvi krug izbora za predsjednika stranke održat će se 2. travnja.

Predsjednik SDP-a bira se sustavom jedan član – jedan glas, što znači da o novom čelniku tajnim glasovanjem može odlučivati svaki od više od 35.000 članova. Predsjednik stranke postaje onaj tko osvoji natpolovičnu potporu članova koji se odazovu izborima.

Ne uspije li u prvom krugu nitko od kandidata dobiti potrebnu podršku, za tjedan dana održava se drugi izborni krug, na kojem se natječu dvojica kandidata s najviše osvojenih glasova u prvom krugu, a predsjednik SDP-a postaje onaj tko u drugom krugu dobije više glasova.

Glavni odbor, potpredsjednici i članovi Predsjedništva stranke birat će se na izbornoj konvenciji SDP-a 16. travnja.

(Hina)

fah