Danas je održana 6. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije. Očekivano najduža rasprava povela se nakon obrazloženja koprivničko-križevačkog župana Darka Korena o izvršenju proračuna za 2021. godinu.

Nakon 20-minutnog županovog izlaganja, za govornicom su se nanizali SDP-ovi vijećnici Tomislav Golubić, Marko Fucak i Mladen Kešer.

koren

Vijećnik i šef županijskog SDP-a Tomislav Golubić rekao je kako će SDP biti protiv izvršenja proračuna za 2021. godinu.

– Znamo da smo 22. studenog izglasali rebalans za ovakav proračun. Žao mi je da je župan brzo prošao kroz stavke. Zašto se proračun ne popegla na kraju godine? – rekao je Golubić.

golubic

Marko Fucak kazao je kako ima nekoliko stavki u proračunu koje su realizirane u malom postotku.

– Druge županije ulažu u zelenu energiju, energetiku, sunčane elektrane i geotermalne potencijale. Oko linijskog prijevoza putnika neke stavke možemo pohvaliti, možda u Križevcima i Koprivnici to funkcionira, ali općine oko Đurđevca ne mogu biti zadovoljne – rekao je Fucak.

fucak

Mladen Kešer je bio najoštriji u svom istupu te je uvodno i demantirao svog županijskog šefa Tomislava Golubića.

– Nikad nisam vjerovao da proračun za 2021. godinu mora biti ispeglan na nulu kao što je to rekao moj kolega Golubić. Volio bi da proračun bude razvojan s puno ideja i investicija – rekao je uvodno Kešer koji nije mogao dobro pročitati brojke s papira pa je zamolio župana Koren da mu posudi naočale.

Kešer je potom izrazio nezadovoljstvo o sredstvima koja su izdvojena za plaće, visokim kamatama, novčanim donacijama i penalima.

Župan Koren rekao je kako teatralan nastup vijećnika nema nikakvu potporu.

– Proračun od 720 milijuna kuna nije proračun samo županije, već svih korisnika. Ove godine smo potpisali ugovor o javnolinijskom prijevozu i prvi u Hrvatskoj smo proveli ispravnu i zakonitu proceduru. Vratilo se 80-ak županijskih i međužupanijskih linija, voze se svi srednjoškolci, vratili smo subvencije mjesečnih karata za studente, a za umirovljenike i dnevnih karata i to sa čak 80 posto – rekao je Koren i napomenuo kako niti jedna županija ne ulaže u sunčane elektrane, već privatni investitori.

zupanijska-skupstina-11

– Ove godine počet ćemo provoditi program sufinanciranja kolektora na obiteljskim kućama – poručio je župan.

Pročelnik Darko Masnec dodao je kako se izvršenje proračuna sastoji od nekoliko elemenata.

– Svi rashodi su prikazani po ekonomskoj klasifikaciji. U posebnom djelu proračuna ti troškovi su razvrstani po korisnicima i nositeljima te prema projektima. Plaće bolnice, domova zdravlja, učitelja u srednjim i osnovnim školama su 420 milijuna kuna. Sporove koje su dobile javne službe i to smo platili. Dužni smo plaćati i sve stavke iz kolektivnih ugovora – rekao je pročelnik i napomenuo kako vijećnici sve stavke mogu vidjeti po proračunskim korisnicima.

zupanijska-skupstina-21

Nakon završene rasprave, vijećnik Mladen Kešer i dalje je htio replicirati, dobacivao je s klupe pa mu je predsjednik Skupštine Damir Felak (HDZ) dao opomenu, a kasnije je opomenu “zaradio” i SDP-ov Marko Fucak.

zupanijska-skupstina-25

Odluka je donijeta s 19 glasova “za”, 6 “protiv” i 2 suzdržana glasa.

zupanijska-skupstina-01zupanijska-skupstina-03zupanijska-skupstina-02zupanijska-skupstina-04

zupanijska-skupstina-07zupanijska-skupstina-06zupanijska-skupstina-08zupanijska-skupstina-05

zupanijska-skupstina-10zupanijska-skupstina-13zupanijska-skupstina-12zupanijska-skupstina-09zupanijska-skupstina-14zupanijska-skupstina-15zupanijska-skupstina-16zupanijska-skupstina-17zupanijska-skupstina-18zupanijska-skupstina-20zupanijska-skupstina-22zupanijska-skupstina-23zupanijska-skupstina-19zupanijska-skupstina-27zupanijska-skupstina-28zupanijska-skupstina-34zupanijska-skupstina-36zupanijska-skupstina-26