Dobrovoljno vatrogasno društvo Lemeš održalo je u subotu godišnju skupštinu. U vatrogasnom domu u Lemešu okupili su se brojni gosti, među njima i članovi prijateljskih vatrogasnih društava.

Skupštini su nazočili predsjednik Vatrogasne zajednice grada Križevaca Miroslav Petračija, Željko Rusan ispred vatrogasnog sektora Raven, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Ivan Mužić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar i i Franjo Tepeš iz Lovačkog društva Šljuka.

Na Skupštini je prihvaćeno izvješće o radu i financijsko izvješće za prošlu godinu te program rada i financijski plan za ovu godinu.

Zapovjednik DVD-a Lemeš je Vlado Pavljak, a predsjednik je Franjo Juršetić. Izvješće o radu za prošlu godinu podnio je tajnik Daniel Srečec. Rekao je kako društvo broji 51-og člana, od toga 29 članova starijih od 18 godina.

– Imamo 13 vatrogasaca, 7 vatrogasaca prve klase, 4 dočasnika, 2 dočasnika prve klase, 2 vatrogasna časnika, jednog višeg vatrogasnog časnika te vatrogasnu mladež koja broji 22 člana. Što se tiče djelovanja u prošloj godini, nažalost, bio je jedan požar koji je za posljedicu imao opekline i teško fizičko stanje našeg mještanina te materijalnu štetu. Prošle godine postavljena su dva klima uređaja na vatrogasnom domu, što je financirao Grad Križevci. Izvršili smo ophodnju vuzmice na području sela kako bi upozorili stanovnike na neprimjerenu lokaciju i paljenje. Od preventivnih aktivnosti treba izdvojiti i i pregled hidranata. Tijekom mjeseca zaštite od požara, svako domaćinstvo posjetila je radna skupina koja je upozoravala na nedopuštene radnje, a ujedno je upozoravala mještane kako najbolje reagirati i obavijestiti vatrogasnu operativu. U lipnju i srpnju, prije žetve, provedeno je 12 dežurstava i 12 ophodnji – rekao je Srečec.

Ove godine DVD planira izmijeniti dio krova na vatrogasnom domu te aktivno raditi na stručnom osposobljavanju, obučavanju i uvježbavanju. U planu je i aktivno sudjelovanje u preventivi za vrijeme žetvenih radova, održavanje pokazne vježbe, održavanje opreme te nabava nove, ovisno o financijskim mogućnostima, obnova osnovne zaštitne opreme, sudjelovanje na vatrogasnim natjecanjima te pomlađivanje društva sa novim članovima.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Križevaca Miroslav Petračija pozvao ih je da se obrate Gradu i Vatrogasnoj zajednici oko financijske pomoći za izmjenu dijelu krovišta. Istaknuo je kako Vatrogasna zajednica broji 34 društva.

– Proračun Vatrogasne zajednice iznosi oko milijun i 300 tisuća kuna. To su jako mala sredstva koja se moraju raspodijeliti na 34 društva, Vatrogasnu zajednicu i Javnu vatrogasnu postrojbu. Organiziramo školovanje vatrogasnih kadrova, jučer nam je počeo tečaj u Špirancu za vatrogasca za koji se prijavio 51 kandidat. Danas su nam krenule godišnje skupštine vatrogasaca koje će trajati do 28. travnja, polovicom svibnja će biti skupština Vatrogasne zajednice grada Križevaca, a nakon nje i skupština Vatrogasne zajednice županije – rekao je Petračija.

Prisutnima se na kraju obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar, koji je istaknuo kako je Grad na ovom području uložio znatna sredstva.

– Cestu između Erdovca i Lemeša smo predugo čekali i napokon je ostvaren taj san, da pravom cestom vaša dva mjesta budu povezana. Grad je kupio klima uređaje za vatrogasni dom, uredio dječje igralište u suradnji s Mjesnim odborom. Trudimo se da se ove godine nabave neke sprave za igralište koje nedostaju. Iz Grada pohvaljuju suradnju s Mjesnim odborom. Znam i za problem prebrze vožnje u školskoj zoni oko Velikog Ravna. Grad je u stalnoj suradnji sa Županijskom upravom za ceste da se nabave uspornici i da više takvih slučajeva ne bude – rekao je Frbežar.

jos lemes l lemes PRO_7721 PRO_7726 PRO_7727 PRO_7728 PRO_7730 PRO_7731 PRO_7732 PRO_7733 PRO_7734 PRO_7735 PRO_7736 PRO_7737 PRO_7738 PRO_7740 PRO_7741 PRO_7745 PRO_7746 PRO_7747 PRO_7748 PRO_7752 PRO_7753 PRO_7754 PRO_7757 PRO_7758 PRO_7760 PRO_7761