Dvanaest osoba koje su putovale letom Qatar Airwaysa iz Dohe za Irsku ozlijeđeno je tijekom turbulencije, priopćila je u nedjelju zračna luka Dublin, dodajući da je zrakoplov sletio sigurno i prema planu.

Zrakoplov Boeing 787 Dreamliner završio je let QR017 malo prije 12 sati po lokalnom vremenu, priopćila je zračna luka.

“Nakon slijetanja, zrakoplov su dočekale hitne službe zračne luke Dublin, odnosno djelatnici policijskog, vatrogasnog i spasilačkog odjela. Šest putnika i šest članova posade prijavili su ozljede nakon što je zrakoplov prošao turbulenciju dok je letio iznad Turske”, stoji u priopćenju.

Irska televizijska kuća RTE, pozivajući se na putnike koji su stigli u zračnu luku, rekla je da je incident trajao manje od 20 sekundi i da se dogodio tijekom usluživanja hrane i pića.

Qatar Airways nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Incident se dogodio pet dana nakon što je let Singapore Airlinesa iz Londona za Singapur prisilno sletio u Bangkok zbog velikih turbulencija, u kojima je poginuo 73-godišnji Britanac, a 20 ih je ostalo na intenzivnoj njezi.

Zrakoplovne nesreće povezane s turbulencijama najčešća su vrsta, prema studiji američkog Nacionalnog odbora za sigurnost prometa iz 2021. godine.

Od 2009. do 2018. američka je agencija otkrila da su turbulencije činile više od trećine prijavljenih zrakoplovnih nesreća i da je većina rezultirala s jednom ili više ozbiljnih ozljeda, ali bez oštećenja zrakoplova.